Rode poonfilet met paprikapasta

Zet eens rammenas op het menu

Rauw, gestoofd, gekookt of in de wok: met rammenas kan je heel wat kanten uit. Je tovert er topgerechtjes mee op tafel. Ga aan de slag met onze tips en recepten en verbaas je tafelgenoten met de frisse en pittige smaak van deze vergeten groente.

Wist je dit al over rammenas?

  • Rammenas bestaat in verschillende variëteiten. De zwarte rammenas is een witte ronde of langwerpige wortel met een zwarte schil en behoort tot de winterrammenassen. Rettich is een witte zomerrammenas.
  • Zonder loof kan je een witte rammenas ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren, mét loof slechts enkele dagen. Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast, maar op een koele plaats. Dan blijft hij enkele weken goed.
  • Rammenas bewaar je best in een gesloten zak om uitdroging te vermijden.
  • Rammenas is rijk aan voedingsvezels en vitamine C en is een goede bron van kalium en calcium.

Hoe rammenas klaarmaken?

  • Rammenas kan je perfect rauw eten. Snijd of rasp de rammenas fijn en voeg toe aan een fris slaatje of meng het onder wat plattekaas en je hebt heerlijk broodbeleg. Hou je wel van wat power? Probeer dan zo dun mogelijk te schillen. De meeste pittigheid zit namelijk net onder de schil. Toch liever wat minder pittig? Schil de rammenas dan gewoon een beetje dikker.
  • Ga je rammenas koken of stoven, dan wordt de smaak iets milder en zoeter. Tijdens het stoven kan je er allerlei smaakmakers aan toevoegen zoals look of verse kruiden. Maak je een stoofpotje dat een tijdje moet sudderen op het vuur? Snijd de rammenas dan in wat grotere stukken. Zo blijven ze lekker beetgaar.
  • Rammenas klaarmaken kan ook heel gemakkelijk in de wok. Snijd je rammenas fijn (in dunne reepjes bijvoorbeeld) en roerbak de stukjes even mee. Zo geef je je wokgerecht een pittige en knapperige toets.

Tip: met een snuifje zout of wat citroen vermijd je dat rammenas gaat verkleuren bij het bereiden.

Heb je een van onze recepten met rammenas uitgeprobeerd? Of heb je zelf nog een tip? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.