Aardpeer

Je raadt het nooit, maar de aardpeer is familie van de zonnebloem. Je komt ze ook tegen onder de naam topinamboer of Jeruzalem-artisjok. Het zijn knolletjes die groeien aan een plant die tot twee meter hoog kan worden. De knollen hebben een lichtbruine tot lichtpaarse kleur. Aardpeer is zoet. De smaakt lijkt een beetje op die van artisjokken.

Kwaliteit

Neem een aardpeer in de winkel altijd even vast en voel of de knol stevig is. Als je hem kunt indrukken of als hij zacht aanvoelt dan is hij niet meer vers.

Bereiding

Spoel de aardpeer en borstel hem schoon. Je mag ze zowel met als zonder schil eten. De aardpeer is een super veelzijdige knol. Je kan hem rauw eten, koken en bakken. Ze zijn ook heerlijk in de wok of gefrituurd als chips.

Wil je aardappelpuree een extraatje geven dan is de fijne smaak van aardpeer precies wat je nodig hebt. Ook in soep en salades is aardpeer fantastisch.

Als je de aardpeer in de schil kookt dan blijft de smaak beter bewaard. De knollen zijn moeilijk te schillen, maar eens gekookt gaat het veel makkelijker. Voeg eventueel wat azijn of citroensap aan het kookwater toe om verkleuring te voorkomen.

Voedingsinformatie

Aardperen passen prima in een gezonde voeding. Omdat niet alle groenten dezelfde voedingsstoffen bevatten, is variatie belangrijk.

Bewaring

De knollen bewaar je best op een koele droge plaats. Ze mogen zelfs in de koelkast.