Knolselder

Knolselder is de verdikte eetbare wortel van de selderplant. De knol heeft een lichtpaarse tot witte of gele kleur. Vanbinnen is de knolselder romig wit. Je kan hem zowel koud als warm eten en de smaak is pittig, lekker kruidig en aromatisch.

Kwaliteit

Knolselder kan je zowel met als zonder blad kopen. De knollen moeten stevig zijn en droog zijn bij aankoop. Als er nog bladeren aanzitten, moeten die er frisgroen uitzien. Exemplaren met te veel wortels en beschadigde bladeren laat je best liggen.

Een goede knolselder moet een beetje zwaar wegen. Klop er even op om zeker te zijn dat hij niet hol klinkt.

Reken per persoon 200 tot 250 gram voor gekookte knolselder. Dan zit je goed. Rauw reken je best ongeveer 100 gram.

Bereiding

Spoel de knolselder grondig en borstel eventueel het zand weg. Schil de knol en snijd in blokjes/plakjes. Besprenkel de partjes met citroensap of azijn om bruinkleuring tegen te gaan.

Voedingsinformatie

Vruchtgroenten hebben net als andere groenten een hoge voedingswaarde. Ze bevatten relatief veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën. De aanbreng van voedingsstoffen varieert naargelang de soort. Knolselder is rijk aan voedingsvezels en is een goede bron van kalium, foliumzuur en vitamine C.

Bewaring

Op een koele en droge plaats kan je knolselder tot enkele weken bewaren. Eens ze aangesneden is, is ze nog een week houdbaar in de koelkast. Invriezen kan, maar dan moet je de knolselder eerst 2-4 minuten blancheren.