Lasagne met zoete aardappel, bloemkool en geitenkaas

De zoete aardappel, een echte allrounder

De gewone aardappel was altijd al een favoriet in de Belgische keuken, en tegenwoordig doet ook zijn broertje het erg goed: de zoete aardappel of bataat. Deze veelzijdige groente voelt zich thuis bij zowel vlees als vis, gevogelte en vegetarische gerechten. Hoe je hem juist moet klaarmaken? Dat lees je hieronder.

Stoofpotje van zoete aardappel en champignons met pastinaakpuree

Hoe zoete aardappel klaarmaken?

Bakken, grillen, koken... Noem maar op, met zoete aardappel kan het allemaal. Dit zijn de meest populaire bereidingswijzen:

Zoete aardappel koken

Zoete aardappelen kook je op dezelfde manier als gewone aardappelen. De kooktijd is wel iets korter. Prik dus regelmatig in de aardappelen om te controleren of ze al gaar zijn. Na het koken kan je ze opdienen of pureren.

Zoete aardappel bakken of grillen

Snijd de bataat in schijfjes of blokjes en bak 20 minuten in een pan met boter of olie. Heel lekker met een gesnipperd uitje of een beetje verse gember.

Frietjes van zoete aardappel

Om frietjes te maken moet je de zoete aardappel niet schillen. Leg de frietjes ook niet in water voor het bakken, maar meng ze meteen met zonnebloemolie en zout. Leg ze daarna op een bakplaat in een voldoende warme oven (225° C) en hussel ze 1 à 2 keer door elkaar tijdens het bakken. Na ongeveer 25 minuten zijn de frietjes klaar.

Zoete aardappel in de oven

Een zoete aardappel klaarmaken in de oven is gemakkelijk. Verwarm de oven voor op 180° C en snijd de zoete aardappel in blokjes of overlangs in de helft (als je hem bijvoorbeeld wilt opvullen). Leg daarna op een bakplaat; beetje olijfolie, zout en peper erover; en na 45 à 60 minuten mag de zoete aardappel uit de oven.

Salade met zoete aardappel, wortelen, radijsjes, rode biet en appel

Wat je zeker nog moet weten over de zoete aardappel

  • In de winkel vind je zoete aardappelen in een waaier aan kleuren, maar qua smaak is er niet veel verschil tussen al deze soorten.
  • Kies in de winkel voor middelgrote zoete aardappelen. De grootste exemplaren zijn vaak meliger en hebben meer draden.
  • De schil moet strak zijn, niet rimpelig. Controleer ook of er geen zwarte plekjes of puntjes op zitten.
  • Bewaar zoete aardappelen niet in de koelkast. Beter is een donkere plaats waar het iets warmer is; 13 à 16° C is perfect. Op die manier zijn zoete aardappelen 1 tot 2 weken houdbaar. Gekookte zoete aardappelen kan je 4 à 5 dagen houden in de koelkast.
  • Bataat past perfect in een gezond voedingspatroon, net zoals de gewone aardappel trouwens. Variatie blijft echter het belangrijkste. Lees er meer over in ons artikel “Is de zoete aardappel gezonder dan de gewone aardappel?”.

Tip: koken met bio-of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in deze recepten met zoete aardappel gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je liever zoete aardappelen rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.

Hoe eet jij het liefst zoete aardappel?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons! Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes en recepten, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.