Stoofpotje van zoete aardappel en champignons met pastinaakpuree

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

45

Dit stoofpotje van zoete aardappel en champignons wordt op smaak gebracht met Belgisch trappistenbier. Serveer met pastinaakpuree voor een heerlijk gerecht boordevol groenten.

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen (600 g)
  • 250 g Parijse champignons
  • 250 g kastanjechampignons
  • 6 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik kastanjes
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 takje salie
  • ½ l Belgisch trappistenbier, vb Maredsous
  • 1 dl groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Voor de pastinaakpuree:

  • 800 g bloemige aardappelen
  • 2 pastinaken
  • 1 jeneverbes
  • 1 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • 2 takjes tijm
  • 2 dl melk
  • Peper en zout

Recept

Voor het stoofpotje

Borstel de champignons proper en snijd het uiteinde van het steeltje. Snijd de grotere paddenstoelen in stukken en bak ze mooi bruin in wat olijfolie. Kruid met peper en zout.

Pel de sjalotten en de knoflook en snijd in de helft. Schil de zoete aardappelen en snijd in hapklare stukken.
Bak de sjalotten, knoflook en zoete aardappelen even op in dezelfde pan met wat extra olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de groene kruiden toe en giet het trappistenbier en de groentebouillon erbij. Stoof gaar gedurende 20 minuten.  Voeg vijf minuten voor het einde van de gaartijd de kastanjes toe.

Verwijder de kruiden, proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Voor de pastinaakpuree

Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Neem een grote kookpot, doe de groenten erin, giet de melk erbij en vul verder met water tot de groenten ‘onder’ staan. Doe de kruiden erbij en kook gaar gedurende 20 minuten.

Giet af en houd 1 dl van het kookvocht bij.
Verwijder de smaakmakers en laat de aardappelen en pastinaak even drogen op het vuur.
Pureer tot een smeuïge puree met wat kookvocht. Breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Serveer het stoofpotje met de pastinaakpuree.

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.