Belegde broodjes met kipsalade en veldsla

Hoe je met veldsla de lekkerste salades maakt

Slaatjes eet je enkel in de zomer? Nee hoor! Ontdek in deze tips en recepten hoe je met een knapperige salade met veldsla ook tijdens de herfst en de winter voor een streepje zon in je bord zorgt.

Wat je moet weten over veldsla

  • Veldsla is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van oktober tot en met maart.
  • Veldsla is rijk aan vezels, vitamine A en C en een bron van kalium, ijzer en foliumzuur. Zoals andere slasoorten bevat het bovendien weinig calorieën.
  • Vroeger dacht men dat veldsla een onkruid was omdat het in de winter tussen het graan groeide. Het duurde niet lang voor men besefte dat deze fijne groene blaadjes zeer lekker zijn in een winterse salade. Veldsla kreeg de bijnaam ‘ezelsoor’ omwille van zijn krullende blaadjes.

Veldsla schoonmaken doe je zo

De pittige smaak van veldsla zit sterk geconcentreerd in het voetje. Snijd het voetje daarom zo kort mogelijk af. Na het wegsnijden komen de blaadjes meteen los van elkaar.

Veldsla afspoelen onder de kraan doe je best niet want dat kan de blaadjes beschadigen. Dompel de blaadjes in ijskoud water, laat ze uitlekken en dep ze droog met wat keukenpapier. Bewaar veldsla in een vochtige doek of een afsluitbaar bewaardoosje in de koelkast. Dan blijven de blaadjes ongeveer twee dagen goed.

Bladerdeeg met spiegeleitje

Ken jij nog een lekker recept met veldsla?

Of ging je aan de slag met een van onze gerechten met veldsla? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes: schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg ons ook op Pinterest en YouTube.