Ontdek hoe je met veldsla de lekkerste salades maakt

Ontdek hoe je met veldsla de lekkerste salades maakt

Slaatjes eet je enkel in de zomer? No way José! Ontdek in deze tips en recepten hoe je met een knapperige salade met veldsla ook in de winter voor een streepje zon in je bord zorgt.

Wat je moet weten over veldsla

  • Veldsla is het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in trek in de winter en de lente.
  • Is veldsla gezond? Zeker, deze slasoort is rijk aan vitamine A en C en bevat bovendien weinig calorieën.
  • Vroeger dacht men dat veldsla een onkruid was omdat het in de winter tussen het graan groeide. Het duurde niet lang voor men besefte dat deze fijne groene blaadjes zeer lekker zijn in een winterse salade. Veldsla kreeg de bijnaam ‘ezelsoor’ omwille van zijn krullende blaadjes.

Veldsla schoonmaken doe je zo

De pittige smaak van veldsla zit sterk geconcentreerd in het voetje. Snijd het voetje daarom zo kort mogelijk af. Na het wegsnijden komen de blaadjes meteen los van elkaar.

Veldsla afspoelen onder de kraan doe je best niet want dat kan de blaadjes beschadigen. Dompel de blaadjes in ijskoud water, laat ze uitlekken en dep ze droog met wat keukenpapier. Bewaar veldsla in een vochtige doek of een afsluitbaar bewaardoosje in de koelkast. Dan blijven de blaadjes ongeveer twee dagen goed.

Veldsla klaarmaken als een pro

Van salade, soep tot in stoemp. Met veldsla kan je heel wat kanten op.


Zin in een salade met veldsla? 3 tips voor het perfecte slaatje

  • Combineer veldsla met andere groenten. Veldsla met witloof is als spek met ei. Dat kan niet misgaan. Probeer zeker eens onze salade met veldsla, brood, witloof en spruitjes. Lekker als lichte maaltijd of als bijgerecht bij een winterbarbecue.
  • Mag het wat meer zijn? Voeg stukjes spek of kip toe voor een maaltijdsalade met veldsla. Veldsla met spekjes en appel is een klassiek recept dat altijd smaakt, maar ook een groene salade met aardappelen en spekjes is superlekker.     
  • Een salade van veldsla maak je helemaal af met een lekkere dressing. Veldsla heeft een nootachtige smaak die je perfect kan combineren met een dressing van honing en mosterd. Meng 6 el olijfolie, 2 el balsamico, 1 kl mosterd en 1 el honing in een kommetje. Kruid af met peper en zout en je dressing is klaar. Tip: sterke mosterd of graanmosterd geeft het meeste smaak zodat bijkruiden amper nodig is. Wist je trouwens dat Tierenteyn-mosterd uit Gent, Mostaard Wostyn uit Torhout en mosterd 'De Ster' uit Leuven erkende Vlaamse traditionele streekproducten zijn?

Gerechten met veldsla: zoveel meer dan enkel slaatjes

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt. 

Ging je aan de slag met een van onze gerechten met veldsla? Of ken je nog veldsla recept dat steeds een voltreffer is? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.