Gegrilde steak met romescosaus en gepofte krieltjes

Vlees & BBQ: het perfecte duo

Barbecue en vlees: ze zijn voorbestemd voor elkaar. Je kan naar hartenlust variëren: dat ontdek je in onze originele barbecuerecepten. En in de tips en trucs die we voor jou samenstelden, samen met barbecuespecialisten.

Welke soorten vlees zijn geschikt voor de barbecue?

Varkensvlees

Bij varkensvlees krijg je de beste resultaten met spieringkoteletten, spareribs, ribkoteletten, filetkoteletten (droger), hamschijven en gebraad (om in snedes te snijden). Worst en spek kunnen uiteraard ook, maar zijn wat vetter. Ook het varkenskroontje is een aanrader.

Rundvlees

Voor rundvlees kan je als het om steaks gaat, de slager best vragen naar stukken van de kogel, de dikke bil, de dunne lende, het kleinhoofd, de filet en, uiteraard, naar lendebiefstukken (entrecôtes). Voor brochettes zijn stukken van de platte bil en de schouderbal geschikt.

Traag gegaarde ribbetjes

Kalfsvlees

Voor kalfsvlees zijn de volgende stukken geschikt voor op de barbecue: kalfskotelet, kalfslende zonder been, kalfscarré, kalfsonglet, kalfskraai en kalfsspareribs.

Lamsvlees

Bij lamsvlees zijn de koteletjes en de bout (voor brochettes of in dikke sneden) de beste barbecuestukken.

Gehakt kan je met zeer fijngehakte uitjes, peterselie en koriander tot balletjes draaien en zachtjes laten roosteren: prima als aperitiefhapje! Zowel runder-, varkensgehakt of gemengd gehakt zijn hiervoor geschikt. 

Hoe vlees bereiden op de barbecue: 10 tips

Barbecueën is meer dan wat vlees op een rooster leggen. Met deze 10 tips maak je vlees nóg lekkerder klaar op de barbecue.

1. Werk met propere handen

Was altijd je handen vóór je gaat barbecueën en nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.

2. Hou het vlees zo lang mogelijk koud

Haal verse producten pas uit de koelkast wanneer ze effectief op de barbecue kunnen.

3. Hou rauw en geroosterd apart

Leg rauw vlees niet op dezelfde schotel of snijplank als gebakken vlees. Gebruik ook een ander mes voor rauwe en bereide producten.

4. Vermijd vlammen

Laat het vlees nooit in direct contact komen met de vlammen. Stel het rooster hoog genoeg in en leg het vlees pas op de barbecue wanneer de vlammen gedoofd zijn en er een laagje as over de gloeiende houtskool ligt.

5. Smeer het vlees vooraf in

Smeer vlees best altijd in met wat olie: zo is het beschermd tegen de hitte. Als het vlees gemarineerd is, hoeft dit uiteraard niet.

Gemarineerde kalfskotelet op de barbecue met noedelsalade

6. Bakken zonder prikken

Prik niet in het vlees. Anders verliest het zijn vocht en dus zijn natuurlijke sappigheid. Gebruik een vleestang of spatel.

7. Wacht met zout

Doe pas zout op het vlees net vóór het op de barbecue gaat. Zout onttrekt immers het vocht uit het vlees. Denk verder dan zout en peper: wees creatief met verse groene tuinkruiden.

8. Eerst schroeien, laten gloeien

Schroei het vlees eerst aan alle kanten dicht op de heetste gloeizone. Dan verhuis je het naar de minder warme zone van de barbecue of plaats je het rooster een beetje hoger. Hier mag het vlees rustig verder roosteren.

9. Laat het zachtjes garen

Schroei rund- en kalfsvlees meteen dicht en laat het verder zacht garen, zodat het vlees geen sappen verliest. Laat varkensvlees traag garen. Vlees dat snel klaar is, zoals biefstuk, plaats je het best dicht boven het vuur. Vlees dat meer tijd nodig heeft, bijvoorbeeld gehaktballetjes of worstjes, plaats je best hoger.

10. ’t Is pas klaar als ’t helemaal gaar is

Let erop dat het vlees voldoende gaar is wanneer je het serveert. Leg daarom eerst het vlees met de langste gaartijd op de BBQ. Dikke stukken kan je eventueel in de oven voorgaren.

Zo rooster je grote stukken vlees

Een stuk vlees om te grillen is bij voorkeur tussen 2,5 en 5 cm dik. Toch kan je net zo goed grote stukken als een varkensgebraad of rosbief op de barbecue klaarmaken. Door deze drie dingen te doen voorkom je dat het vlees uitdroogt:

  • Schroei het stuk vlees eerst aan alle kanten dicht op een zeer heet vuur.
  • Wikkel het dan in aluminiumfolie en laat het op een rustige houtskoolgloed verder braden.
  • Net voor het einde van de braadtijd haal je het stuk uit de folie, je kruidt het, werpt nog wat kruiden op de houtskool en legt het stuk nog even op de barbecue.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop jij je ingrediënten liever recht van bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt de verschillende verkooppunten van hoevewinkels, boerenmarkten tot voedselteams.

Ga jij vlees bakken op de barbecue? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!