Zo barbecue je veilig
Barbecueën doe je omdat het lekker is én omdat het zo gezellig is. Hoe maak je er als gastheer of -vrouw ook een ontspannen en veilige barbecue van?
- Een houtskoolbarbecue steek je minimum 30 à 45 minuten op voorhand aan. Je legt immers pas iets op het rooster wanneer de houtskool alleen nog gloeit en bedekt is met een laagje witte as.
- Gebruik alleen houtskool waarvan duidelijk op de verpakking is aangegeven dat ze geschikt is voor de barbecue. Naast traditionele houtskool kan je ook kiezen voor briketten of bamboehoutskool. Steek de houtskool enkel aan met aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof. Gebruik nooit petroleum of brandalcohol. Een snel, veilig en eenvoudig alternatief is de elektrische BBQ-aansteker.
- Maak twee zones: een warme en iets minder warme zone door aan één kant van de barbecue meer houtskool te leggen. De heetste zone dient om vlees of vis dicht te laten schroeien. Zo blijft het sap binnenin wat de sappigheid en smaak ten goede komt. Het verder garen gebeurt in de tweede zone. Gaat het bakken iets te snel, leg de stukken vlees of vis dan even aan de minder warme kant. Vul indien nodig de houtskool tijdig bij.
- Bij elk stukje vlees dat je op de rooster legt, smelt er vet, dat afdruipt en in de houtskool begint te sissen. Als je dat wil voorkomen, haal dan in de supermarkt aluminium BBQ-schaaltjes die het smeltend vet opvangen, terwijl de lekkere aroma’s zich kunnen blijven verspreiden.
- Zet de barbecue stabiel en op een windvrije plaats. Voorzie 3 meter vrije ruimte rond het barbecuestel: ver weg van je gasten en brandbare zaken als parasols, tuinmeubelen of struiken.
- Draag bij voorkeur geen loshangende kleren. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt van het barbecuestel.
- Zorg dat je het rooster vooraf schoonmaakt. Zet het hoog genoeg boven de vuurhaard. Laat het even verhitten, maar leg je vlees, vis of groenten pas op het rooster wanneer de vlammen van de houtskool gedoofd zijn.
- Laat alles wat je graag op de barbecue legt zo lang mogelijk in de koelkast liggen: rauwe vis en vlees kunnen slecht tegen de buitenwarmte.
- Laat schotels met gegrilde producten maar ook salades, sauzen en dergelijke nooit in de zon staan. Tracht alles wat warm is, warm te houden. En hou koud, wat koud is. Dat lukt makkelijker wanneer je zowel het vlees als de salades en sausjes in kleinere porties verdeelt.
Aan de slag!
Nu je weet hoe je veilig te werk gaat, is het tijd om in actie te schieten en te genieten van een heerlijke barbecue. Wij zetten onze favoriete BBQ-recepten op een rijtje. Vind je niet wat je zoekt? Neem dan zeker eens een kijkje tussen de 20 BBQ-recepten voor de perfecte barbecue voor meer inspiratie.