Wortelen bewaren

Wortelen bewaren, hoe doe je dat?

De kans is groot dat je als kind vaak een bord wortelen (met erwten) voorgeschoteld kreeg. En terecht. Wortelen zijn voedzaam en hebben een lekkere zoete smaak. Ontdek onze tips om wortelen te bewaren.

Houdbaarheid wortelen

  • Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren.
  • Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
  • Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren.
  • Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.

Wortelen bewaren doe je zo

Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Ook wortelen zonder loof bewaar je in de koelkast maar dit keer stop je ze in een plastic zak. Op die manier blijven ze een week goed.

Tip: gooi het loof niet weg. Je kan het gebruiken om bouillon van te trekken.  

Bewaar wortelen nooit in de buurt van peren, appels, tomaten of aardappelen. Deze groente- en fruitsoorten bevatten een stof die de wortelen sneller oud en bitter maken. Verse wortels herken je aan hun feloranje kleur. Het loof ziet er fris uit. Als de wortelen nog wat groen zijn aan de bovenkant dan zijn ze nog niet volledig rijp. Leg ze enkele dagen op een koele plaats of in de koelkast. Daarna kan je ermee aan de slag.  

Restjes? Zo moet je wortelen invriezen

Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.  

Een gerecht met wortelen invriezen is ook mogelijk. Als de wortelen geblancheerd, gekookt, gestoomd of op een andere manier bereid werden, mag het zo in de diepvries.

Probeerde jij een van onze recepten met wortelen? Of ken je nog een gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.