Pokebowl met groenten

Wortelen bewaren, hoe doe je dat?

De kans is groot dat je als kind vaak een bord wortelen (met erwten) voorgeschoteld kreeg. En terecht. Wortelen zijn voedzaam en hebben een lekkere zoete smaak. Ontdek onze tips om wortelen te bewaren.

Houdbaarheid wortelen

Verse wortelen herken je aan hun feloranje kleur. Het loof ziet er fris uit. Wortelen die bovenaan nog wat groen zijn, zijn niet volledig bedekt geweest met grond. Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel.

  • Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren.
  • Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
  • Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren.
  • Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.

Wortelen bewaren doe je zo

Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren.

Tip: gooi het loof niet weg. Je kan het gebruiken om soep van te maken.  

Bewaar wortelen niet in de buurt van bijvoorbeeld peren, appels, bananen en tomaten. Terwijl ze rijpen geven ze een stof vrij die wortelen sneller oud en bitter maken.

Restjes? Zo moet je wortelen invriezen

Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.  

Een gerecht met wortelen invriezen is ook mogelijk. Als de wortelen geblancheerd, gekookt, gestoomd of op een andere manier bereid werden, mag het zo in de diepvries.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Probeerde jij een van onze recepten met wortelen? Of ken je nog een gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!