Mooi gegrilde kwarten van een spitskool liggen op een wit dienblad, met hieronder een rooster. Op de spitskool is de ansjovisboter toegevoegd, kappertjes en fijngesnipperde peterselie. Madeliefjes geven de foto een zomerse touch.

Groenten op de BBQ: recepten en tips voor meer variatie

Kooktips

Bij een barbecue denken we snel aan vlees en vis, maar groenten mogen natuurlijk niet ontbreken. Ze zorgen voor extra kleur en smaak. Met groenten op de bbq kan je bovendien veel kanten uit. Je kan variëren op het vlak van soorten en de bereidingswijze. Welke groenten zijn geschikt voor op de barbecue en hoe begin je eraan? Met onze tips en recepten geef je groenten bij de barbecue de glansrol die ze verdienen.

Mooi gegrilde kwarten van een spitskool liggen op een wit dienblad, met hieronder een rooster. Op de spitskool is de ansjovisboter toegevoegd, kappertjes en fijngesnipperde peterselie. Madeliefjes geven de foto een zomerse touch.

Barbecue & groenten: 5 basistips

Kan je elke groente op de barbecue bereiden? In principe wel. Maar, omdat de texturen van groenten verschillen heeft de ene groente een iets andere bereiding nodig dan de andere. Onthoud alvast deze basistips voor een geslaagd resultaat.

  • Met seizoensgroenten van bij ons maak je altijd een goede keuze. Zorg ervoor dat de groenten schoon en droog zijn. Het grilproces en karamelisatie (het proces waarbij de natuurlijke suikers in de groenten omgezet worden) verloopt pas optimaal als het vocht aan de oppervlakte weg is.
  • Snijd de groenten in plakken of stukken met een gelijke dikte. Zo zijn alle stukken tegelijk gaar. Gebruik aluminium schaaltjes of een groentenrooster bij groenten die zich minder makkelijk lenen voor het rooster van een barbecuetoestel (denk aan champignons, asperges, spruitjes…).
  • Bestrijk de groenten met olie voor je ze op het rooster legt. De olie zal de groenten wat beschermen tegen de hitte. Kruid met zout, peper en kruiden of specerijen naar keuze (oregano, rozemarijn, cayennepeper…).
Salade met geroosterde venkel, bonen, peulen en geitenkaas
  • Gril groenten met dezelfde gaartijd samen. Groenten met harder vruchtvlees zoals bijvoorbeeld wortelen of asperges kan je even voorkoken.
  • Wanneer zijn groenten op de barbecue klaar? Als ze van buiten nog knapperig zijn en binnenin zacht. Prik er even met een vork in om de gaarheid te controleren.

Check ook onze basistips voor een veilige en gevarieerde barbecue.

Heb jij het meer voor warme groenten bij de bbq? Lees dan zeker verder.

Tip: ga aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel even lekkere bioversies. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Probeerde je een van onze bbq-recepten met groenten?

Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. Heb je nog tips voor lekkere groenten op de bbq? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!