Gehaktballetjes met krieken

Gehaktballen maken? Zo breng je de bal aan het rollen

Wil je iets op tafel zetten dat iedereen lust? Dan is de kans groot dat je goede punten zal scoren met gehaktballen. Zelf gehaktballen maken is helemaal niet zo moeilijk. Met onze tips, recepten en vlees van bij ons breng je de bal al snel aan het rollen!

Welk gehakt gebruik je best?

  • Varkensgehakt: dit type gehakt is iets vetter. Gebruik daarom zeker een ei en wat broodkruim om de gehaktballen te binden.
  • Runder- en kalfsgehakt: deze soorten zijn magerder dan varkensgehakt. Hierdoor drogen ze wel iets sneller uit, dus laat ze niet te lang garen.
gehakt
  • Kippengehakt: dit is de magerste soort gehakt. Rol de balletjes niet te traag, want de warmte van je handen doet het kippengehakt snel verslappen.
  • Gemengd gehakt: een uitstekende keuze om gehaktballen te maken! Het aanwezige vet maakt de balletjes lekker sappig zonder overdreven smeuïg te zijn.

Tips om zelf gehaktballen te maken

  • Zeker bij varkensgehakt, maar ook bij de andere soorten helpt het om broodkruim of paneermeel en een eitje toe te voegen voor de binding. Ook lekker: een sneetje brood geweekt in melk.
  • Wees niet te kwistig met het paneermeel. Een droog mengsel betekent immers ook droge gehaktballen. Is je mengsel te droog, dan helpt een scheutje melk.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en vorm op voorhand gelijke porties gehakt, bijvoorbeeld met een lepel of een ijsschep. Zo zijn alle gehaktballen ongeveer even groot en garen ze gelijkmatig. Tip: de grootte van een walnoot is perfect!
  • Ga je zelf gehaktballen maken, maak dan eerst je handen nat (met water of olie) om te voorkomen dat het gehakt blijft kleven tijdens het rollen.
  • Voor extra smaak kan je de gehaktballen eerst koken in bouillon en daarna aanbakken in de pan. Laat ze goed bruinen alvorens het vuur lager te zetten, zo krijg je een krokant korstje.
  • Samen met de kinderen gehaktballen maken, ideaal! Jij verdeelt de porties gehakt, de kinderen kunnen naar hartenlust balletjes rollen.
Spinaziepuree met Luikse balletjes

Verrassende variaties met gehaktballen

  • Kleine gehaktballetjes zijn perfect om in de soep te gebruiken, maar je kan ze ook verwerken in een lekkere vol-au-vent of inzetten als aperitiefhapje. Pimp de gehaktballen door er een blokje kaas of een stukje zongedroogde tomaat in te stoppen.
  • Echte klassiekers zijn balletjes met krieken of gehaktballen in tomatensaus. Maar wat dacht je van gehaktballen met een huisgemaakte seldersaus? Of met een saus van Luikse of Limburgse stroop?
  • Niet enkel de kleine gehaktballetjes kan je opvullen. Denk maar aan vogelnestjes of gehaktballen gevuld met spinazie, ham en kaas; gestoofde appel met bruine suiker en gehakte walnoten; of verse roomkaas met gesnipperde tuinkruiden.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in deze recepten gebruikt worden, kan je in de winkel lekkere bioversies vinden. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Nu ligt de bal bij jou!

Hebben onze tips en recepten rond gehaktballen je geïnspireerd? Dan is het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Probeerde jij een van onze recepten uit of heb je een eigen manier om gehaktballen te maken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.