100% van bij ons

Spinaziepuree met Luikse balletjes

Streekproduct.beStreekproduct.be
4
40

Luikse balletjes krijgen hun typische smaak dankzij heerlijk zoete siroop. Serveer deze balletjes op Luikse wijze met zelfgemaakte spinaziepuree en gebakken spruitjes.

  • 800 g gemengd gehakt (varken/rund)
  • 2 sjalotten
  • 4 el paneermeel
  • 1 ei
  • ¼ plantje platte peterselie
  • Bakboter
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

Voor de saus

Voor de puree

  • 1 kg aardappelen (bintje)
  • 1 dl melk
  • 40 g boter
  • Snuifje nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 450 g spinazie
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Voor de spruitjes

  • 400 g spruitjes
  • 1 el boter
  • snuifje nootmuskaat
  • peper en zout

Pel de sjalotten en snipper fijn. Zet een pannetje op een zacht vuur met weinig vetstof. Bak de sjalot glazig.

Neem een grote mengkom en meng het gehakt samen met de gestoofde sjalot en het ei. Voeg de gehakte platte peterselie en paneermeel toe. Kneed tot een homogene massa en breng op smaak met peper en zout.

Rol balletjes van ong. 4 à 5 cm doorsnede.

Zet een pan op het vuur met wat boter en olijfolie en korst de gehaktballetjes rondom tot ze goudbruin gebakken zijn. Haal ze uit de pan. Gebruik daarna dezelfde pan voor het maken van de saus.

Pel de sjalotten en snipper ze in heel fijne stukjes. Zet de braadpan opnieuw op het vuur met een extra klontje boter. Stoof de sjalot glazig en blus met een scheutje azijn. Roer de aanbaksels los.

Leg de balletjes opnieuw in de pan. Voeg water toe en laat zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur. De balletjes moeten gaar zijn, de saus een beetje ingedikt.

Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en laat de aardappelen drogen op het vuur. Pureer de aardappelen samen met melk, boter, peper, zout en nootmuskaat.

Voor de spruitjes

Snijd het uiteinde van de spruitjes, verwijder de buitenste blaadjes en snijd in de helft.  

Kook de spruitjes gaar in ongeveer 6 minuten. Giet af en laat schrikken onder ijskoud stromend water zodat ze hun mooie frisse groene kleur behouden.

Zet een pan op het vuur met wat bakboter en bak de spruitjes op. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Schep de vleesballetjes uit de saus en lepel de Luikse stroop erbij. Breng aan de kook en laat nog even inkoken. Breng op smaak met peper en zout en mix eventueel de saus glad.

Was en droog de spinazie. Zet een pot op het vuur met de olijfolie. Pel het teentje knoflook en laat even sudderen in de hete olie. Houd een handjevol mooie spinazieblaadjes apart voor de afwerking en laat de rest van de spinazie slinken in de olijfolie. Roer de spinazie door de puree.

Lepel wat spinaziepuree op een bord en schik er enkele balletjes op. Werk af met enkele mooie verse blaadjes spinazie, spruitjes en geef er de saus bij.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.