Lactose-intolerantie? Schrap niet alle melkproducten

Lactose-intolerantie? Schrap niet alle melkproducten

Lactose-intolerantie blijft een ‘hot item’. Meer en meer mensen zouden er last van hebben. Maar wat is lactose-intolerantie eigenlijk. En hebben nu echt zoveel mensen er last van?

Wat is lactose?

Lactose is melksuiker, een natuurlijke voedingsstof in melk van koeien maar ook in melk van andere zoogdieren.

Wat is lactose-intolerantie?

Voor de vertering van lactose heb je het enzym lactase nodig. Mensen die zelf te weinig lactase aanmaken kunnen lactose niet goed verteren. De onverteerde lactose komt in de dikke darm terecht en kan aanleiding geven tot symptomen zoals buikkrampen en een opgeblazen gevoel. Men spreekt in dit geval van lactose-intolerantie. Een lactose-intolerantie mag niet worden verward met een allergie voor koemelkeiwitten. 

Hoe vaak komt lactose-intolerantie voor?

Lactose-intolerantie komt in Europa voor bij 10 tot 15 % van de bevolking. Veel volwassenen denken dat ze lactose-intolerant zijn, terwijl ze dat nochtans niet zijn. Raadpleeg steeds een arts om de juiste diagnose te stellen. 

Welke melkproducten kan je eten als je een lactose-intolerantie hebt?

Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen nog zonder problemen tot 12 g lactose verdragen. Dat komt ongeveer overeen met een glas melk (zo’n 240 ml). Als ze hun melkconsumptie over de dag verdelen of melk verwerken in een maaltijd, bijvoorbeeld in puree, wordt het eveneens beter verdragen. Een lactosevrij dieet hoeft vaak niet.

Harde gerijpte kaas bevat weinig of geen lactose meer en wordt dus goed verdragen. Yoghurt is ook een goed alternatief. De typische yoghurtbacteriën maken zelf het enzym lactase aan waardoor zij de lactosevertering verbeteren. Naast kaas en yoghurt kunnen patiënten met lactose-intolerantie ook gebruik maken van lactosearme melk en sojadranken die vrij zijn van lactose maar moeten worden verrijkt met calcium en vitaminen.

Waarom zijn melkproducten belangrijk?

Zuivelproducten passen in een gezonde voeding. Ze zomaar uit de voeding schrappen kan de aanbevolen inname van belangrijke voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, calcium en de vitaminen B2 en B12 in het gedrang brengen. Heb je vragen over hoe je je voeding volwaardig houdt, raadpleeg dan een diëtist.

 

Heb jij een van deze recepten uitgeprobeerd? Of ken je zelf een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.