Kazen van bij ons

Kaas maken: het traject van melk tot kaas

Wist je dat er meer dan 300 Belgische kazen bestaan? Met veel vakmanschap en passie produceren onze kaasmakers heel diverse kazen waar we fier op mogen zijn. Die kazen worden allemaal op een andere manier gemaakt, gerijpt of geaffineerd, op basis van vele verschillende ingrediënten. Maar de basis komt overal op hetzelfde neer. Waar wordt kaas van gemaakt? En hoe wordt kaas gemaakt? Je lees het hieronder.

Hoe wordt kaas gemaakt?

Het verhaal van kaas begint bij de melkveehouder en de koe, want het belangrijkste basisproduct voor kaas is melk. Melk van bij ons ondergaat strenge kwaliteitscontroles voor de kaasproducent ermee aan de slag gaat.

Stap 1: de wrongelbereiding

Om kaas te maken worden stremsel en zuursel toegevoegd aan de melk. Stremsel zorgt ervoor dat de ‘vaste’ stoffen in de melk, melkeiwit en melkvet, gaan samenklonteren. Hierdoor wordt de melk dikker. De samengeklonterde melk wordt de wrongel genoemd. Deze drijft in een lichtgele vloeistof, de wei. Naast stremsel wordt ook zuursel toegevoegd om een lekkere smaak aan de kaas te geven en de houdbaarheid van de kaas te verlengen.

Wrongelbereiding

Stap 2: draineren

Het mengsel van de wrongel en de wei wordt weggepompt naar een draineerbak. Daar vloeit de wei weg via de geperforeerde bodem, tot er alleen wrongel overblijft. De wrongel wordt in blokken gesneden.

Stap 3: persen

Het echte werk begint na het draineren. De wrongel wordt in vormen gegoten. Een perssysteem zal het overtollige vocht verdrijven. Hierdoor krijgt de wrongel een meer homogene structuur.

Stap 4: pekelen

Daarna wordt de wrongel ondergedompeld in een pekelbad. Het zout van de pekel dringt in de kaas, waardoor hij stevig en langer houdbaar wordt. De pekel bevordert de korstvorming en geeft smaak aan de kaas.

Stap 5: rijpen

De laatste fase in de kaasbereiding is de rijping of affinage. De rijping bepaalt in grote mate de smaak en het specifieke aroma van de kaas en gebeurt in speciale rijpingskamers. Het rijpen wordt minutieus opgevolgd door de kaasmaker: hij houdt de vochtigheidsgraad, luchtcirculatie en temperatuur nauwlettend in de gaten. Afhankelijk van de kaassoort duurt het rijpingsproces van een maand tot meer dan een jaar. 

Kaas wordt verpakt

Stap 6: inpakken

Hoe ouder de kaas, hoe meer smaak hij zal hebben. Eenmaal de juiste leeftijd bereikt, wordt hij ingepakt en naar de verkooppunten getransporteerd.

Wil je je verder verdiepen in het ruime aanbod aan kazen van bij ons? Onze kaaszoeker loodst je door alle kaastypes, smaken, melktypes en provincies.

Ben jij ook fier op de kazen van hier?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een foto van jouw kaasmoment of je favoriete Belgische kaas met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Tip: wil je kaas recht van bij de boer kopen? Op rechtvanbijboer.be vind je steeds een verkooppunt bij jou in de buurt, van hoevewinkels, een buurderij tot boerenmarkten.

© beeld: wrongel - Belgomilk / verpakking - Flandrien

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.