Vleesspiesjes met gegrilde groenten op de BBQ

Groenten op de BBQ

Bestaan jouw BBQ’s ook standaard uit een flinke portie vlees en wat slaatjes? Ga dan voor iets nieuws en leg ook wat groenten op de BBQ. 

Hoe groenten roosteren?

  • Je moet groenten altijd voorzien van een laagje olie. Zo branden ze niet aan. Bestrijk ze even met een keukenkwast. Of doe ze in een kom met wat olie en schud ze flink door elkaar.
  • Groenten roosteren doe je best op een lage temperatuur. Het midden van het rooster is het warmste stuk van je barbecue. Je legt de groenten dus best aan de zijkant van het rooster.
  • Hou er rekening mee dat je de groentjes tijdig moet omdraaien. Zie je niet graag je geroosterde groentjes in de kolen vallen? Gebruik dan een groentenrooster. Dit zijn geperforeerde aluminium bakjes. Je vindt ze in de meeste supermarkten.

Groentepapillot

Meer dan wat aluminiumfolie en verse groenten heb je niet nodig voor een lekkere groentepapillot. Je kan alle groenten gebruiken. Denk maar aan bloemkool, tomaat, paprika, boontjes… het kan allemaal. Zorg er alleen voor dat je ze in gelijke stukken snijdt. Zo zullen ze gelijkmatig garen. Kruid met peper en zout en voeg wat witte wijn of bouillon toe. Vouw het vel aluminiumfolie zorgvuldig toe zodat er zeker geen lucht kan ontsnappen. De groenten zullen heerlijk gaar stomen in het pakketje. 

Papillot van pladijs met gegrilde groenten

Groentespiesjes

Altijd een winner op de barbecue: groentespiesjes! Wissel stukjes paprika, courgette en champignons af. Steek er gerust ook eens een voorgekookte krielaardappel tussen. Als je de satéstokjes vooraf even laat weken in water, zullen ze niet verbranden. 

Rechtstreeks op de grill

  • Paprika’s kan je in hun geheel roosteren op de BBQ. Leg ze rechtstreeks op het rooster en draai ze regelmatig om tot ze zwartgeblakerd zijn. Laat ze even rusten in een afgesloten kommetje. Daarna kan je gemakkelijk het zwartgeblakerde vel verwijderen. Geroosterde paprika is heerlijk met wat olijfolie en fijngesnipperde look. Aubergine kan je in ook zijn geheel roosteren. Laat ze zwart blakeren en lepel daarna het zachte vruchtvlees eruit.
  • Ook lekker: champignons op de BBQ. Hou ze puur natuur of vul ze met kruidenkaas of een andere lekkere vulling. Wil je je tafelgasten eens verrassen? Grill dan eens witloof of sla op de BBQ.
  • Snijd venkel, aubergine en courgette in dikke plakken, bestrijk ze met wat olie en leg ze rechtstreeks op de grill. Klem ze eventueel tussen een rooster. Zo kan je ze gemakkelijker draaien. 

Gepofte aardappelen

Schrob de aardappelen schoon en wikkel ze één voor één in aluminiumfolie. Leg ze aan de zijkant van je rooster of naast de hete kolen en laat ze daar garen. Heerlijk gevuld met wat kruidenboter, pesto, kruidenkaas of zure room en bieslook.  

Papillot met fruit

En ook het dessert kan je perfect op de BBQ maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een papillot van rood fruit met kriekenbier? Of appeltjes met wat rum en kaneel? Een beetje roomijs erbij en je hebt een topdessert. 

Heb je een van onze recepten uitgeprobeerd? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! 

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.