Eieren bewaren doe je zo

Eieren bewaren doe je zo

Moeten eieren in de koelkast bewaard worden? Hoelang kan je eieren bewaren? En eieren invriezen, mag dat? In deze tips ontdek je hoe je eieren het best bewaart.

Eieren bewaren in de koelkast: wel of niet?

Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast. 

Hoe eieren bewaren?

  • Eieren bewaren het best als je ze koel en droog houdt, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast. Was eieren niet af. Anders verwijder je het beschermlaagje en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen.
  • Bewaar eieren uit de buurt van sterk geurende producten zoals vis, uien, prei, kaas... Eieren hebben een poreuze schaal waardoor ze gemakkelijk vreemde geuren kunnen opnemen.
  • Leg de eieren met de puntige kant naar beneden. Zo blijft de dooier mooi centraal en wordt de luchtkamer, die aan bolle kant zit, niet zo samengedrukt.
  • Wanneer een ei een barst oploopt (bijvoorbeeld op weg van de winkel naar huis), is het gevoeliger voor bederfbacteriën. Breek het daarom volledig open, bewaar het niet langer dan twee dagen in een luchtdicht potje in de koelkast. Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.

Hoe lang blijven eieren goed?

Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Deze datum is 28 dagen later dan de dag waarop de eieren gelegd zijn.

Hoe gekookte eieren bewaren?

Hardgekookte eieren moeten eveneens koel worden bewaard en binnen de week worden geconsumeerd. 

Eieren invriezen, kan dat?

Eieren invriezen in z’n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie. Eigeel of eiwit los invriezen in een luchtdicht doosje kan ook. Let wel, de structuur van eigeel verandert door het invriezen. Door wat suiker of zout toe te voegen wordt de structuur van eigeel minder aangetast. In de diepvriezer kan een eidooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden. Eieren invriezen kan handig zijn, maar enig kwaliteitsverlies is mogelijk. Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.

Hoe een ei testen op versheid?

Een ei testen op versheid kan je makkelijk zelf doen met deze trucjes.

De drijftest

Leg het ei in een liter water en voeg 100 gram zout toe. Een vers ei blijft plat op de bodem liggen. Drijft het ei, dan is het niet meer vers. Hoe meer de bolle kant boven komt drijven hoe ouder het ei is.

De breektest

Breek een ei in een diep bord. Bij een vers ei zie je een ronde stevige dooier en doorzichtig wit van ei dat weinig uitloopt. Hoe ouder het ei, hoe wateriger het eiwit is en hoe platter de dooier.

De schudtest

Schud je een vers ei zachtjes heen en weer bij je oor, dan hoor je vrijwel niets. Doe je hetzelfde met een ouder ei, dan hoor je de inhoud bewegen.

De roltest

Laat een ei rollen. Bij een oud ei zit de dooier in het midden. Hierdoor rolt het lang en stabiel. Een vers ei zal bij het rollen lichtjes waggelen.

Heb jij een van onze recepten met eieren uitgeprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.