Hippe waterzooi in de wok

Zo combineer je biobier met lekkere seizoensproducten

Nu ze met meer dan 150 zijn, zie je de biobieren steeds meer opduiken in winkels en cafés. Hop van biologische teelt is een belangrijk ingrediënt voor elk biobier. En wie Belgische biohop zegt, zegt Joris Cambie van brouwerij de Plukker, de enige biologische hopteler in België. Ontdek zijn verhaal en de recepten die perfect bij zijn biobieren passen.

Joris Cambie, de enige Belgische biohopteler

De familie Cambie teelde al vijf generaties hop. Het is dus niet verwonderlijk dat ook Joris gebeten werd door de hop. In 1993 nam Joris het bedrijf over van zijn vader en zette de hopteelt verder. Daarnaast nam hij ook de teelt van de andere gewassen over. Zo vader, zo zoon. Maar Joris bleef niet in de voetsporen van zijn vader treden. Hij ging zijn eigen weg door alle gewassen, behalve de hop, om te schakelen naar biologische landbouw. Hop is immers zeer gevoelig voor ziekten en plagen en leek niet geschikt voor de omschakeling.

Maar toen Joris later in contact kwam met biologische hoptelers uit het buitenland besloot hij toch de stap te wagen. In de volgende vijf jaar schakelde hij alle hop om en stopte hij met het telen van andere gewassen. Hij legde zich volledig toe op het kweken van biologische hop. En met succes. Joris Cambie werd zo de eerste Belgische biohopteler. Hij is nog steeds de enige, en tegelijk is hij ook de enige hopteler met een eigen brouwerij. 

De biobieren van De Plukker voor jou geproefd

Brouwerij de Plukker van Joris Cambie brouwt drie vaste bieren en twee seizoensbieren. Wij hebben de vaste bieren voor jou geproefd en de beste food pairings uitgezocht. Schol en laat het smaken!

  • Keikoppenbier: het eerste brouwsel van de brouwerij. Het Keikoppenbier is een donkerblond bier met stevig wit schuim. Het is droog en fris-fruitig, daarna zacht bitter. Dit biobier past uitstekend bij een aperitiefhapje op een zonnig terras. Ook lekker bij vis en zeevruchten of waterzooi van vis, kip of konijn.
  • Rookop: een donker roodbruin bier met een verrassend frisse en droge smaak. Ideaal voor bij een stoofpotje of gegrilde groenten zoals paprika of courgette.
  • Tripel Plukker: een diep blond bier dat fris en zoet is. Ook dit is een biobier dat schittert in gezelschap van een aperitief. Daarnaast is het ook een succes bij gegrilde vis. De liefhebbers van (licht) pikant eten moeten dit bier ook zeker eens proberen.

Biobier, wat is dat?

Hop, graan, gist, water en enkele smaakmakers zoals kruiden of fruit, met die ingrediënten brouw je een lekker biertje. Maar wat maakt bier nu biologisch? Specifiek voor bier betekent bio dat:

  • de hop, het graan en eventuele smaakmakers zoals kruiden en fruit met respect voor grond en gewas geteeld worden, dus zo veel mogelijk met natuurlijke pesticiden en organische mest. Joris Cambie van brouwerij De Plukker is de enige biohopteler in België. De rest van de biohop en biogerst wordt geïmporteerd.
  • de andere ingrediënten, gist en water, niet bio zijn. Biogist bestaat niet en water kan niet bio zijn. Het is immers geen landbouwingrediënt.
  • artificiële smaak- en kleurstoffen, chemische hulpstoffen en bewaarmiddelen verboden zijn.

Ben jij ook fan van biobier?

Welk biobier heb jij al eens geproefd? Of bij welk gerecht wil jij voor de eerste keer biobier serveren? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. 

Beeld Joris Cambie © François De Heel

 

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.