Pepersteak met lookmousseline, zoetzuur witloof en waterkers

4
40

Een klassieker uit de Belgische keuken: een dikke steak, gepaneerd met gebroken peper met daarbij gestoofd witloof en een fijne aardappelpuree met knoflook. Een gerecht om duimen en vingers bij af te likken.

Voor de pepersteak:

  • 600 g biefstuk
  • een scheut cognac
  • 1 dl bruine fond
  • boter
  • gebroken peper (steakpeper)
  • zout

Voor het zoetzuur witloof:

  • 8 stronken witloof
  • boter
  • 4 eetlepels balsamico-azijn
  • 4 eetlepels suiker
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Voor de lookmousseline:

Voor de afwerking:

1 bussel waterkers

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Lookmousseline:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Kneus en pel de knoflook. Kook de teentjes mee met de aardappelen.

Zoetzuur witloof:

Smelt een klont boter in een hoge pan.
Maak het witloof schoon en snijd het in stukken.
Stoof het witloof in de boter. Doe er een scheutje water bij en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer om.
Zet een deksel op de pan en laat het witloof op een zacht vuur garen.
Haal het deksel van de pan als het witloof bijna gaar is. Doe er de balsamico-azijn en de suiker bij. Laat het vocht inkoken.

Pepersteak:

Smelt een klont boter in een pan.
Leg de gebroken peper op een bord. Duw er één kant van de steak in.

TIP: Je kunt steakpeper kant-en-klaar kopen of de pepermolen wat losser draaien zodat hij grof maalt.

Leg het vlees op de peperkant in de pan en laat dichtschroeien. Als de pan te heet wordt, koel je ze met een extra klontje boter.
Draai het vlees om en bak de andere kant. Draai tijdens het bakken de steak af en toe om zodat het vlees overal even gaar bakt.
Haal de steak uit de pan.
Giet de cognac in de pan en roer de aanbaksels los. Laat een beetje inkoken. Voeg er de fond en een extra klontje boter aan toe. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier (weblink).
Leg het vlees in de saus om het warm te houden.

Afwerken en serveren:

Giet de aardappelen af. Plet ze met de knoflook, een klontje boter, een scheut melk en de eierdooiers tot een fijne mousseline.
Maak wat  waterkers schoon.
Serveer de steak met de saus, de mousseline en het zoetzure witloof. Werk af met een toef waterkers.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.