Bladerdeeggebakje met gedroogde ham, geitenkaas en peer

4
40

Dit is niet alleen een lekker maar ook erg mooi voorgerecht. Het is een soort tompoes gevuld met verse geitenkaas, gegrilde stukjes peer en gedroogde ham. Om duimen en vingers bij af te likken!

Voor het bladerdeeggebakje:

Voor de vulling:

  • 200 g verse geitenkaas
  • een scheutje room
  • 1 eetlepel honing
  • 2 lente-uien
  • ½ citroen
  • 1 peer (bijvoorbeeld conference)
  • 50 g pijnboompitten
  • 200 g gedroogde ham
  • een handvol rucola
  • olijfolie
  • cayennepeper
  • gedroogde oregano
  • peper
  • zout

Voor de saus:

  • 2 eetlepels perensiroop
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper

Bladerdeeggebakje:

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Steek met de uitsteekring rondjes uit het bladerdeeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje. Leg er de rondjes op.
Klop de eierdooier los met een scheutje melk.
Strijk de bladerdeegcirkels in met het eiermengsel. Strooi er sesamzaadjes over.
Bak de koekjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Vulling:

Roer de geitenkaas los met een scheutje room. Kruid met zout, cayennepeper, oregano en wat versgemalen zwarte peper. Voeg er de honing aan toe.

TIP: Je kunt elke zachte geitenkaas gebruiken, maar ik gebruik die van Karditsel, een heel lekkere biologische kaas.

Snipper het groen van de lente-uien fijn en meng het door de geitenkaas. De rest van de uitjes kun je in een andere bereiding gebruiken.
Rasp de schil van de citroen. Pers de helft van de citroen. Meng de zeste en het sap door de geitenkaas.
Schil de peer en snijd ze in fijne plakjes.
Laat een grillpan goed heet worden op het vuur. Grill de plakjes peer aan beide kanten.
Doe wat olijfolie in een pannetje. Rooster de pijnboompitten goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Saus:

Meng de perensiroop met de olijfolie, balsamico-azijn en mosterd. Breng op smaak met een snuif peper.

Afwerken en serveren:

Leg een klein toefje geitenkaas op het bord. Zo blijft je koekje beter zitten als je het vult.
Snijd de bladerdeeggebakjes overlangs open. Leg de onderkant op een bord.
Schep op elk gebakje wat van de geitenkaasvulling. Leg er een paar plakjes gegrilde peer op.
Leg er wat gedroogde ham op.
Werk af met rucola, geroosterde pijnboompitten en een lepel dressing. Zet het ‘dakje’ er op.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.