Studenten maken taart in de gezamelijke keuken en het is daar heel gezellig. Ze maken volop plezier en lachen zich te pletter.

Koken op kot: 6 tips om het maximum uit je weekbudget te halen

Studenten op kot kennen het: je krijgt een vast budget en daar moet je de week mee doorkomen. Fluitje van een cent! Maar een cafébezoekje hier, een pizzaatje uithalen daar en tegen donderdag is het grootste deel van je weekbudget al verdwenen. Wat nu? Tijd om je eigen potje te leren maken. Het is niet alleen goedkoper maar ook een pak gezonder! 

Plan je bezoek aan de supermarkt

Plan je bezoek aan de supermarkt. Maak op voorhand een boodschappenlijstje. Zorg er ook voor dat je al gegeten hebt. Zo vermijd je impulsaankopen. Kijk ook even naar de onderste rayons in de supermarkt. Daar vind je meestal de goedkoopste producten. 

Grote porties zijn vaak goedkoper

Maak grote porties. Grotere verpakkingen zijn meestal goedkoper. Overschotten vries je in of verwerk je in een volgende maaltijd. Maak bijvoorbeeld op maandag één grote portie aardappelen. Maandag bak je er een stukje vlees bij en de volgende dag verwerk je de overschot in een lekker slaatje of snelle curry. Je kan ook samen met je huisgenoten koken en de kosten delen. Of organiseer tegen het einde van de week met je kotgenoten een restjesbuffet. 

Je microgolf wordt je beste vriend

Een microgolf is onmisbaar op kot, niet alleen om restjes op te warmen maar ook om snel mee te koken. Wist je dat je aardappelen ook in de microgolf kan maken? Schrob de aardappelen schoon. Je hoeft ze zelfs niet te schillen. Prik er met een vork wat gaatjes in. Zet ze een viertal minuutjes op volle kracht in de microgolfoven. Draai ze om en zet ze nog een keer 4 minuten in de microgolfoven. Maak je een grote hoeveelheid of zijn de aardappelen erg groot? Dan zet je ze best wat langer in de microgolfoven. En je hoeft geen schrik te hebben dat je met 5 kg aardappelen blijft zitten. Tegenwoordig vind je heel handige verpakkingen van 2,5 kg in de winkel. Bovendien zijn aardappelen echte vitaminebommetjes. Deegwaren, rijst, quinoa en couscous zijn populaire alternatieven, maar vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst ongeveer 75% meer calorieën, beduidend minder kalium en geen vitamine C.

Heb je nog een tip budgetvriendelijk te koken? Of probeerde je één van onze recepten uit? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!