Pastinaaksoep met Belgische abdijkaas en pittige croutons

Hoe moet je pastinaak bewaren?

De pastinaak heeft zich lang op de achtergrond gehouden. Tegenwoordig zie je hem echter steeds vaker weer verschijnen in allerlei gerechten. Deze wintergroente is familie van de gewone wortel, maar dan met een iets zachtere textuur en een zoetere smaak. Wij geven je tips om deze ‘vergeten groente’ zo lang mogelijk te bewaren.

Pastinaak bewaren in de koelkast

  • Verse pastinaak kan je 1 week in de koelkast bewaren, best in de groentelade en in een papieren of open zak (zeker niet in een gesloten plastic zak).
  • Klaargemaakte pastinaak kan je in de koelkast nog 2 dagen bewaren in een goed afgesloten potje.

Tip: Je kan verse, ongeschilde pastinaak ook buiten de koelkast bewaren, zolang het maar op een koele (max. 15° C) en donkere plaats is.

Pastinaak invriezen

  • Rauwe pastinaak kan je maximum 1 jaar bewaren in de diepvries. Het is wel belangrijk dat je de pastinaak eerst blancheert.
  • Klaargemaakte pastinaak kan je maximum 3 maanden lang invriezen.

Tip: Ga je de ingevroren pastinaak gebruiken in de keuken, laat hem dan langzaam eerst ontdooien in de koelkast.

Zeetong à la meunière met pastinaakfrietjes en witloofsalade

Zo moet je pastinaak blancheren

  1. Schil de pastinaak, snijd de uiteinden weg en snijd de groente in blokjes of plakjes.
  2. Dompel de pastinaak 2 à 3 minuten onder in kokend water.
  3. Spoel de groente af onder koud water om het garingsproces te stoppen.
  4. Dep de pastinaak droog met keukenpapier en verpak in een goed gesloten plastic zakje of bakje.

Tip: In ons artikel ‘Blancheren, wie zijn best doet zal het leren’ lees je meer over deze techniek om groenten en fruit zo lang mogelijk te bewaren.

Wanneer is pastinaak niet meer goed?

Pastinaak kan na een tijdje slap worden. Dit betekent echter niet dat de groente bedorven is. Ruikt de pastinaak nog fris en vertoont hij geen rotte plekken? Dan kan je hem nog perfect verwerken in soep of puree. Heeft de pastinaak echter een zure geur of is hij beschimmeld? Dan gooi je hem beter in de vuilnisbak of op je composthoop.

Pastinaak, een groente om net niét te vergeten

Was jij al langer fan van pastinaak of heb je deze groente nog maar pas ontdekt? Hoe dan ook horen we graag hoe jij pastinaak gebruikt in de keuken. Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!