Groenten blancheren

Blancheren, wie zijn best doet zal het leren

Wie graag in de keuken staat, is zeker de term “blancheren” al tegengekomen. Maar wat is blancheren juist? En waarom zou je deze techniek toepassen? Met onze tips & trucs zal jij in geen tijd leren blancheren.

Wat is blancheren en waarom doe je het?

Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar. Ideaal om daarna in een slaatje of wokgerecht te gebruiken.
  • Ook om groenten mooi groen te houden (bijvoorbeeld voor in een salade) kan je ze op voorhand blancheren. Het oog wil nu eenmaal ook wat!
  • Door fruit of groenten te blancheren kan je er 100% zeker van zijn dat er geen bacteriën of ongedierte meer op zitten.
  • Soms gaat men groenten blancheren om de smaak te verbeteren. Zeker bij bepaalde koolsoorten wordt dit principe vaak toegepast omdat het de bittere smaak verzacht. Bij zure fruitsoorten neemt ook het “prikkende” gevoel in je mond af.
  • Tot slot gaan blancheren en invriezen hand in hand. In verse groenten en fruit zitten namelijk enzymen die de houdbaarheid verminderen. Door het voedsel te blancheren worden die enzymen afgebroken, wat een positief effect heeft op de houdbaarheid van het voedsel. Tip: verdeel het voedsel meteen in porties (dat is makkelijker om te ontdooien) en label elke portie met de naam van de inhoud en de datum waarop je ze hebt ingevroren.
Salade met geroosterde venkel, bonen, peulen en geitenkaas

Hoe blancheren? 4 handige methodes

In warm water

Dit is de meest gebruikte methode om fruit of groenten te blancheren. Zet een grote pot water op het vuur en voeg het voedsel toe van zodra het water kookt. Na een paar minuten haal je het fruit of de groenten uit het water en dompel je ze onder of spoel je ze af in (ijs)koud water.

In koud water

Bij deze methode leg je het voedsel al meteen in de pot en laat je het zo mee opwarmen. Zodra het water kookt moet je wel de tijd goed in de gaten houden. Ook mag de temperatuur zeker niet hoger zijn dan 100°.

In hete stoom

Heb je een stoomkoker in huis? Deze heeft normaal een speciale stand om te blancheren. Je kan de stoomkoker eerst laten voorverwarmen of het voedsel er al meteen in leggen. Geen stoomkoker? Dan kan je blancheren met een stoompan. Het voordeel van stomen is dat vitaminen en mineralen in het voedsel blijven omdat er geen voedingsstoffen met het kookwater worden weggegoten.

In hete olie

Tot slot kan je groenten blancheren in hete olie. Deze techniek wordt ook wel arrêteren genoemd. Verwarm de olie eerst tot 160° en voeg dan de groenten toe zodat de temperatuur daalt tot 130°. Men gebruikt deze techniek o.a. om aardappelen voor te garen en daarna in te vriezen als frieten.

Tips en weetjes over blancheren

  • Wie gemakkelijk last heeft van een opgeblazen gevoel na het eten van kool, kan de groente gedurende 2 minuutjes blancheren om dat gevoel te verminderen.
  • Wil je fruit of groente op een makkelijke manier ontvellen (bvb. om confituur of tomatensaus te maken), dan kan je ze eerst kort blancheren. Daarna is de schil makkelijker te verwijderen.
  • Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig.
  • Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken. Bij fruit moet je dit uiteraard niet doen.
  • Laat tijdens het blancheren het deksel van de pot. Anders ontstaat er hete stoom waardoor het voedsel sneller gaart, en dat is niet de bedoeling.

Tip

Voor alle groenten en fruit die je kan blancheren vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Was jij al bekend met het blancheren van fruit of groenten? Of heb je nog tips of advies over blancheren? Laat het ons zeker weten via Instagram, Facebook of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!