Heerlijke ovenschotel met vis, tomaten en champignons. Eenvoudig gerechtje met topsmaken! De witte ovenschotel is geuvld met de vis en de tomatensaus. Dit alles staat op kleine witte Marrokaanse tegeltjes.

Champignons klaarmaken als een pro doe je zo

Champignons zijn heerlijk in een smeuïge omelet of bij een sappig stukje gebraad. En laat ons champignonroomsaus niet vergeten! Maar hoe moet je champignons klaarmaken? En hoe zorg je ervoor dat ze niet taai worden? Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten en serveer perfect gebakken champignons.

Hoe champignons klaarmaken? Vermijd deze 5 valkuilen

1. Champignons schoonmaken met water 

Champignons schoonmaken met water is niet nodig. Als je ze in water legt, dan slurpen ze zich vol en verliezen ze hun smaak. Bovendien laten ze het extra vocht ook opnieuw los tijdens het bakken. Resultaat? Je champignons belanden in een plasje vocht en zullen eerder stomen in de pan dan bakken. En dan eindig je met taaie champignons. Borstel je champignons dus schoon met een borsteltje of met wat licht vochtig keukenpapier. 

2. Alle champignons bakken in één keer met te weinig vetstof 

We zeiden het hierboven al: champignons zijn echte sponzen. Dat klein beetje boter dat je in de pan deed, is dus in oogopslag verdwenen zodra je champignons de pan raken. Zorg dus voor voldoende vetstof. Voeg gerust nog wat extra toe tijdens het bakken. Bak niet alle champignons in één keer, maar geef de champignons genoeg plaats in de pan. Zo heeft het vocht dat vrijkomt uit de champignons alle ruimte om te verdampen. 

Cloud eggs met gebakken spinazie, tomaat en champignons

3. Te snel zout toevoegen

Zout onttrekt vocht aan de champignons. Laat ze dus eerst goudbruin bakken vooraleer je zout toevoegt. Reken voor witte champignons en shiitake op 4 à 5 minuten, voor oesterzwammen 5 à 8 minuten. Ook peper, citroensap en peterselie voeg je best pas op het einde toe.

4. Champignons stoven in een pan die onvoldoende opgewarmd is

De pan waarin je de champignons stoven wil, moet warm genoeg zijn. Het best gebruik je een pan met een dikke bodem om champignons klaar te maken. Die houdt de warmte goed vast. Een pan met dunne bodem zal sterk afkoelen zodra je de champignons in de pan gooit. 

5. Te veel in de pan porren 

Geduld is een mooie deugd, ook bij champignons bakken. Weersta aan de drang om je champignons de hele tijd te bewegen. Krijgen je champignons een goudbruine randje? Dan is het tijd om de champignons om te roeren en de andere kant goed te laten bruinen.  

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor heel wat ingrediënten vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Zo ook voor champignons. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle verkooppunten in Vlaanderen.

Heb je nog een tip om champignons klaar te maken? Of probeerde je één van onze recepten met champignons uit? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.