Zuivelrayon in Carrefour Herent, met drinkyoghurt van lokale handelaar. De consument neemt een drinkyoghurt met aardbeiensmaak uit het koelschap.

Hoe kan je lokale producten herkennen op het winkelpunt?

Uit recent onderzoek blijkt dat 46% van de Vlamingen lokale productie belangrijk vindt bij de aankoop van verse voeding. Da’s mooi en dat cijfer zien wij uiteraard graag verder groeien. Datzelfde onderzoek toonde ook aan dat slechts 37% van de Vlamingen aangeeft dat Belgische producten makkelijk herkenbaar zijn op het winkelpunt. Hier is dus nog veel ruimte voor verbetering. Vind jij het ook moeilijk om lokale producten te herkennen? Wij delen enkele eenvoudige tips.

Vader met kind

Hierop kan je letten op het verkooppunt

Om de herkomst van producten snel te achterhalen, kan je op een aantal zaken letten.

  • Het makkelijkst: vermeldingen op de verpakking of aan de winkelrayon. In de supermarkt of bij de slager zie je bij de betreffende producten aanduidingen zoals bijvoorbeeld een Belgisch vlag. Bij kaas zie je vaak het Kazen van bij ons-logo. Bij twijfel vraag ernaar bij de winkelbediende.
  • Ook de EAN-of streepjescode duidt de herkomst aan. De eerste twee getallen van de code staan voor het land waar het product vandaan komt. De codes van producten uit België en Luxemburg starten met de cijfers 54.
  • Let op (kwaliteits)labels: ook deze kunnen extra hulp bieden als je een bewuste keuze wil maken. Deze labels zal je het vaakst tegenkomen op het winkelpunt.

Flandria, hét Belgisch kwaliteitslabel voor groenten en fruit

Flandria is een Belgisch label voor meer dan 70 lokaal geteelde groenten en fruit. Het label werd opgericht in 1995 en garandeert milieubewuste teelt, kwaliteit en versheid.

Enkel groenten en fruit van topkwaliteit, met een onberispelijk uiterlijk en een perfecte smaak mogen het Flandria-label dragen. Het keurmerk Flandria wordt beheerd door de belangrijkste groente- en fruitveilingen in België, gegroepeerd onder LAVA.

Meesterlyck, pure en eerlijke ham van bij ons

Meesterlyck is al sinds 1992 hét keurmerk voor Belgische kwaliteitsham. Het M-label is inmiddels een gekend symbool dat staat voor lekkere en pure ham.

Om het Meesterlyck-label te mogen dragen zijn alle producenten gebonden aan voorwaarden die streng worden gecontroleerd. Zo dient de ham aan zéér strikte normen te voldoen. Deze normen zijn in veel gevallen zelfs veel strenger dan de Europese wetgeving.

Meesterlyck-ham wordt gemaakt op basis van 100% Belgisch varkensvlees (gekweekt, geslacht en versneden in België). Het label wordt beheerd door Belpork vzw.

Logo Meesterlyck-ham

Streekproduct.be: erkende traditionele streekproducten

Elke regio heeft zo z'n eigen streekproducten. Traditionele streekproducten herken je aan het label ‘Streekproduct.be’. Deze producten moeten voldoen aan vijf criteria. Ze moeten gemaakt zijn met grondstoffen uit de streek. Hiernaast dienen ze ook aanvaard te zijn als een traditioneel streekeigen product en op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie. Tot slot moeten de bereidingsstreek en het streekproduct overeenkomen en is een historische of langdurige bekendheid als specialiteit van de streek van groot belang.

Het Streekproduct.be-label wordt beheerd door VLAM vzw (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).

Naast een Vlaams label bestaan er ook 3 Europese labels. Deze labels werd ontwikkeld om de naam, het daaraan gekoppelde productieproces en het productiegebied te beschermen.

 

Het logo van streekproduct.be met het gouden hartje in het midden.

Heb je nog vragen over de herkomst van producten?

Laat het ons weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Volg ons trouwens ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons. Meer weten over allerhande labels? Op labelinfo.be vind je alle mogelijke labels opgelijst.

Bron cijfers introductie: VLAM-tracking 2022 (via iVox)