Brusselse wafels met gist

Zo wordt wafels bakken een eitje

Kooktips

Niets zo lekker als zelfgebakken wafels! Om nog maar te zwijgen van de heerlijke geur die verse wafels met zich meebrengen. Wil je de perfecte wafels bakken, dan zijn er wel een paar dingen waar je best rekening mee houdt. Wij goten alles in 10 handige tips.

De beste wafels bakken met deze 10 tips

  • Voeg wat boter of olie toe aan je beslag om te voorkomen dat de wafels aan het wafelijzer plakken. Vet het ijzer op voorhand ook goed in. Dit doe je best met arachideolie (deze geeft geen smaak af) of met gesmolten boter.
  • Een gouden tip bij wafels bakken: laat het wafelijzer voldoende voorverwarmen en doe het beslag er pas in als het ijzer goed warm is. Om een lopend beslag gemakkelijk te kunnen gieten gebruik je best een maatbeker of een grote pollepel.
  • Wees geduldig en doe het wafelijzer niet te snel open. Je kan dan immers de wafel uit elkaar trekken. Als er geen stoom meer vrijkomt langs de zijkanten van het ijzer, is de wafel klaar.
  • Duw het wafelijzer niet helemaal dicht. Geef de wafel ruimte om te rijzen.
  • Wil je vaker wafels bakken, dan is een lange prikvork een goede aankoop. Met zo’n vork kan je makkelijk wafels uit het wafelijzer halen zonder ze stuk te maken. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan een houten of metalen satéprikker.
Brusselse wafels met gist
  • Meer eieren in het beslag zorgen voor een zwaardere wafel. Een recept met veel melk of water levert dan weer een lichtere wafel op.
  • Ga je een hele lading wafels maken en wil je deze een tijdje warm houden? Zet de oven dan op 100°C en bewaar de wafels hierin na het bakken.
  • Klaar met wafels bakken? Dan volgt de afwas. Laat het wafelijzer goed afkoelen en verwijder restjes met een borsteltje of met vochtig keukenpapier. Je gebruikt best geen afwasmiddel of schuursponsje.
  • Wafels bewaren kan perfect. Laat ze wel eerst afkoelen op een rooster en stop ze vervolgens in een goed afgesloten doos of blik.
  • Bewaartip van grootmoeder: stop een sneetje brood mee in de bewaardoos. Na enkele dagen is het brood hard, maar zijn je wafels nog lekker vers. Vervang de harde snee brood gewoon door een nieuwe snee.

Extra tip: Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Je kan alle ingrediënten ook recht van bij de boer kopen. Ontdek de verschillende verkooppunten.

Pak uit met wafels op een stokje

Wafels op een stokje zien er leuk uit en ze zijn ook makkelijk te maken. In onze video ontdek je hoe je ze maakt.

Ben jij echt een kei in wafels bakken?

Of durft het al eens misgaan? Maakt niet uit: wij horen graag alles over jouw wafelavonturen! Tips, bloopers of lekkere receptjes zijn dan ook altijd welkom via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!