Gekaramelliseerde of gestoofde makreel met witloof

1
  • 2 stronkjes witloof, in 2 in de lengte gesneden
  • 1 verse makreel van +/- 200 g, schoongemaakt en in 3 stukken gesneden (Makreel kan ook vervangen worden door
    verse haring)
  • 1 kl fijngesneden sjalot
  • 1 kl fijngesneden, witte gedeelte van de lente-ui
  • 1 el vissaus
  • 1 kl rietsuiker
  • 1 kl geraspte gember
  • 15 cl water
  • 1/2 el arachideolie
  • 1 kl donkere sojasaus (minder gezouten dan lichte sojasaus)
  • snuifje peper en zout
  • gekookte rijst

Voor garnituur

  • 1 kl fijngesneden, groene gedeelte van de lente-ui
  • 2 takjes verse koriander in stukjes gesneden
Vissaus wordt in alle Vietnamese gerechten gebruikt, ook in soepen. Vissaus is een zoutvervanger en bevat veel proteïnen en geeft veel weerstand. De Wereld Gezondheidsorganisatie verklaarde in de jaren '70 dat de Vietnamese bevolking heel sterk was, ondanks de gruwelijke oorlog, en dat het eten van veel vissaus hiertoe bijgedragen heeft.

Doe de vis in een stoofpot en voeg de vissaus, suiker, olie, wit gedeelte van de lente-ui, sjalot, sojasaus, peper en zout toe.
Laat 15 minuten trekken.

Zet de stoofpot op het vuur.
Laat opwarmen.
Als het licht begint te karamelliseren, overgiet dan met water.
Breng aan de kook.
Als het kookpunt bereikt is, zet het vuurtje lager en laat 3 minuten zacht sudderen.

Doe het gesneden witloof en de geraspte gember erbij.
Laat nog 2 minuten meekoken.

Serveertip: Serveer de vis en de saus in een diep bord of in een kom. Werk af met gesneden lente-ui en koriander en een snuifje peper. Warm serveren met gekookte rijst. Je kan ook eventueel in julienne gesneden rauw witloof samen eten met vis.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.