Meer plantaardig eten van bij ons
De nieuwe voedingsdriehoek bestaat ondertussen één jaar! Volgens de voedingsdriehoek moeten we méér plantaardige voeding eten in verhouding tot dierlijke voeding. De nadruk wordt gelegd op ‘meer’ omdat de gemiddelde Belg er nog te weinig van eet. We keren even terug naar de schoolbanken voor enkele lessen ‘meer plantaardige voeding’.
Les 1: Meer plantaardig eten is niet per definitie vegetarisch of veganistisch eten
Wat is meer plantaardig eten dan wel? Meer plantaardig eten betekent dat plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, aardappelen, volle granen en peulvruchten en kleinere hoeveelheden noten, zaden en plantaardige oliën de basis vormen voor een gezonde maaltijd. Een plantaardig dieet kan je perfect aanvullen met een stukje vlees of vis, een eitje of een melkproduct. Want ook deze ingrediënten horen thuis in een meer plantaardig, gezond en volwaardig voedingspatroon.
Les 2: Geen plantaardige voeding zonder… groenten!
We eten dagelijks te weinig groenten. Door groenten vaker op het menu te zetten, kies je automatisch voor meer plantaardig eten. Benieuwd of jij genoeg groenten eet? Ontdek het dankzij de groentetest.
Is het hoog tijd om je groenteportie en -frequentie op te krikken? Met deze tips helpen wij je te genieten van lekker plantaardige kost. Voor ieder groenteprobleem een oplossing:
- Zelden groenten? Werk in kleine haalbare stappen. Voeg om te beginnen wat rauwkost toe aan je lunch of drink een kom groentesoep. Is de helft van je bord vullen met groenten een te grote stap? Begin alvast met ¼ en voeg stelselmatig wat meer toe!
- Enkel aardappelen en vlees? Zorg ervoor dat elke warme maaltijd groenten bevat. Bedenk welke groenten je vandaag wil eten en stel op basis daarvan de rest van de maaltijd samen.
- Weinig kleur? Dan heb je waarschijnlijk te weinig groenten opgeschept. Vul de helft van je bord met seizoensgroenten van bij ons. Nog meer kleur? Maak twee groentesoorten klaar.
- Geen idee welke groenten je weer op tafel kan toveren? Het overzicht van groenten boost je groente-inspiratie en variatie!
- Weinig tijd? Goed nieuws! Want met slimme voorbereidingen, heb je in no-time je groenteportie binnen.
- Stel een weekmenu op en plan je groenteaankoop zoveel mogelijk op één moment. Verse groenten kan je gerust enkele dagen in de koelkast bewaren.
- Altijd handig: een voorraad diepvriesgroenten.
- Maak een extra portie groenten bij de warme maaltijd klaar. Neem ze de dag nadien als restje mee of mix de groenten tot een lekkere groentespread voor op de boterham!
- Bereid een grote pot verse soep en vries in kleine porties in. Ga voor een soep van het seizoen, bijvoorbeeld een pittige witloofsoep of een heerlijke broccolisoep in oktober.
- Plantaardige voeding bereiden saai? Absoluut niet! Wat dacht je van een lekkere groentewok, groentefrietjes uit de oven, een ratatouille van groenten of een smeuïge groentepuree?
En last but not least: wees niet te streng voor jezelf. Iedere stap (hoe klein ook) die je zet om meer groenten te eten, is een stap in de goede richting!
Les 3: Meer plantaardig eten met lokaal seizoensfruit
Wil je meer plantaardig eten, dan is fruit altijd een optie! Zeker als je weet dat slechts de helft van de Belgen dagelijks een stuk fruit eet. De andere helft kunnen we misschien nog overtuigen met deze handige tips:
- Koop meer fruit! Leg minstens 7 stukken fruit in je winkelkar. Zo ben je voor iedere dag van de week zoet. Kies seizoensfruit van eigen bodem en varieer!
- Zet meer fruit in de kijker! Je eet wat je ziet dus leg fruit in het zicht. Zet een fruitmand op tafel, zet ze op een zichtbare plaats in de koelkast of leg ze naast je op bureau.
- Maak van fruit een dagelijkse gewoonte! Fruit past op elk moment:
- Bij het ontbijt. Pimp je yoghurt of boterham met stukjes fruit. Wij geven alvast het goede voorbeeld met granola met yoghurt en fruit.
- Als tussendoortje of hapje. Vervang een ongezonde snack door een stuk fruit of iets gekker mag ook! Wat denk je van yoghurtsnoepjes met blauwe bessen, aardbeienmousse, een gevulde peer, gedroogde appelschijfjes of een fris fruitijsje?
- Geef gerechten een extra fruitige toets. Dit kan erg simpel zijn! Denk maar aan een kipbrochette met appeltjes, een salade met appeltjes of een gevulde pannenkoek met fruit.
Les 4: De aardappel: puur plantaardig én een ‘superfood’ van bij ons!
Meer plantaardig eten kan perfect met deze knol van bij ons. Net zoals groenten en fruit staan ook aardappelen in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Ze passen prima in een gezonde maaltijd! De klassiek gekookte aardappel is één van de vele varianten van deze populaire knol. Lekker gezond stomen, lekker makkelijk wokken, lekker krokant in de oven of liever een aardappelcurry of -risotto? Het kan allemaal! Ontdek nog meer aardappeltips en snelle en lekkere aardappelgerechten die er boem-patat op zitten!
Tip:
Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.
Kies jij voortaan voor meer plantaardig eten van bij ons? Probeer een van onze recepten en laat het ons zeker weten via Facebook, Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!