Asperges met kerstomatensalsa

Hoe moet ik asperges klaarmaken?

De lente, da’s het seizoen van de asperge! Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Terecht, want asperges zijn rijk aan vitamine C en vezels en ze bevatten weinig calorieën. En ze zijn nog overheerlijk ook!

Hoe moet je asperges klaarmaken en schillen? Wij helpen je op weg.

Hoe asperges schillen?

Voor je aan de slag gaat, moet je de asperges schillen. Snijd eerst het houterige stukje onderaan weg. Schil daarna met een dunschiller van boven naar onder. Het is belangrijk dat er geen vezels achterblijven. Die smaken bitter en blijven tussen je tanden zitten.

Tip: hoe verser de asperges zijn, hoe lekkerder ze zijn. Koop geen houterige, ingedroogde asperges. Een handig testje: wrijf twee stengels tegen elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan zijn je asperges kraakvers!

Tip: gooi de aspergeschillen niet meteen weg, je kan ze nog gebruiken in een bouillon voor bijvoorbeeld soep.

Hoe asperges koken?

Leg de asperges enkele seconden in ijskoud water. Breng ondertussen een pot met water met een beetje zout aan de kook. Doe de asperges erbij en laat de asperges koken. Haal ze uit het water en laat ze even uitlekken op een keukendoek. Wil je dat de fijne punten stevig blijven? Bind de asperges dan met keukendraad in bundeltjes van gelijke dikte en hang deze met het uiteinde van het touw vast aan het oor van de pan. Zo blijven de fijne punten boven het kokende water en worden ze niet tot moes gekookt.

Tip: giet het water waarin je de asperges hebt gekookt niet weg. Je kan het nog gebruiken voor aspergesoep. Voeg de schillen en eventueel ook de voetjes van de asperges opnieuw toe aan het water en maak er de bouillon mee. Laat een uur zachtjes koken en giet de bouillon door een zeef. Laat dan schoongemaakte asperges (in stukjes gesneden) even meekoken in de bouillon. Maak vervolgens een roux en voeg geleidelijk de bouillon met de stukjes asperge toe. Wil je een gladde soep, ga er dan even met de mixer door. Breng verder op smaak met peper, zout en eventueel een beetje komijn en verse platte peterselie.

Asperges met gekookte ham

Hoelang moeten asperges koken?

De kooktijd van asperges is afhankelijk van de dikte. Reken toch op zo’n 5 tot 12 minuten. Controleer af en toe of je ze al kan inprikken met een vork. Lukt dit, dan zijn ze gaar. 

Kan je asperges ook bakken?

Natuurlijk! Er zijn tal van bereidingswijzen die geschikt zijn. Denk maar aan asperges bakken of grillen. Leg de asperges in een hete grillpan. Zorg voor een mooi ruitjespatroon door de asperges een kwartslag te draaien.

Je kan ook asperges klaarmaken op de barbecue. Smeer de asperges met een borsteltje even in met olie en leg ze op de rooster. Laat ze bakken tot ze gaar zijn. Werk af met wat citroensap en wat peterselie. Om je vingers bij af te likken! Je kan zelfs asperges wokken. Hiervoor gebruik je wel best de fijnste asperges. Verhit wat olie in een wokpan en wok de asperges een tiental minuten tot ze gaar zijn. Heerlijk! 

Zo, je weet nu hoe je asperges moet schillen en klaarmaken. Hoog tijd om de theorie om te zetten in praktijk. Welke recepten ga jij proberen?

Tip: aan de slag met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Lees hier het verhaal achter de Haspengouwse bioasperges van Regalys. Koop jij graag je ingrediënten recht van bij de boer? Je vindt hier alle verkooppunten in Vlaanderen.

Heb je nog tips voor het klaarmaken van asperges? Of nog een lekker recept? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!