Biologische asperges van Regalys

Het verhaal achter Haspengouwse groene asperges van Regalys

In normale tijden geeft Stéphane Lejeune met plezier persoonlijke rondleidingen op zijn bedrijf met B&B in Gingelom. Helaas beslisten de coronamaatregelen er anders over en moeten we vrede nemen met een telefonisch gesprek. Regalys, de bedrijfsnaam van Stéphane, is een Latijnse verwijzing naar het woord ‘koninklijk’. En zo karakteriseert Stéphane zijn geliefde, groene asperges. Want, zo zegt hij, “de asperge is de koningin der groenten en de groente der koningen.”

Bernadette en Stéphane Lejeune

Van conservenfabriek tot biologische landbouw

Overgrootvader Emile, afkomstig uit Visé, vestigde zich lang geleden in het kleine Haspengouws dorpje Geer waar hij een conservenfabriek startte. De conservenfabriek werk in de jaren 70 verkocht en kleinzoon Jean ging zich specialiseren in akkerbouw en sierteelt. Het was ook Jean die in 2004 begon met de teelt van groene asperges.

Dat was een gewaagde keuze want zeker in die tijd hadden de groene asperges een minder goede naam dan de witte. Ze werden geteeld om te verwerken in conserven en echt warm werden de Vlamingen er toen nog niet van. De familie Lejeune zette toch alles op alles om deze heerlijke groente als verse delicatesse op de kaart te zetten, en niet zonder succes.

Toen Stéphane, Jean’s zoon, aan het roer van het bedrijf kwam, legde die zich - naast op de kweek van vollegrondsgroenten zoals pastinaken en tuinbonen - verder toe op de groene aspergeteelt. Na een lange omschakelingsfase werden zijn asperges in 2020 erkend als biologische asperges.

Asperges oogsten

Biologische asperges

Om biologisch te kunnen telen, ontwikkelde de familie Lejeune nieuwe technieken zoals het wegbranden van onkruid. Het oogsten gebeurt tegenwoordig met elektrisch aangedreven wagentjes. En dat is maar een fractie van de ingrepen die Stéphane moest ondernemen om erkend te worden voor zijn biologische asperges. Producenten moeten voor een biolabel aan heel wat eisen voldoen, met name om de bodem zo vruchtbaar mogelijk te houden.

Korte keten

De familie Lejeune bepleit al lang seizoensgebonden vollegrondsgroenten. Door lokale groenten te kopen, vermijd je als consument hoge ecologische transportkosten en maak je dus een duurzamere keuze.

Stéphane verkoopt zijn asperges aan de supermarktketen Delhaize die ze over de vele filialen in België verspreidt. Maar hij levert ook aan een aantal biowinkels, restaurants en hij verkoopt ter plaatse in de hoevewinkel. Hij benadrukt het belang van een zo kort mogelijke keten zonder te veel tussenpersonen. Zo kan hij zelf zo veel mogelijk zeggenschap behouden over wat hij verkoopt en aan wie.

Mand met asperges

Meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je nog meer artikels, biofiches en bioweetjes.

Ga jij ook graag aan de slag met biologische producten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

 

© beelden: Regalys