Kalfskroon met rozemarijn en gesauteerde lentegroenten

6
80
  • 1,5 kg kalfskroon
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 200 ml kalfsbouillon
  • 50 ml witte wijn
  • 1 el sausbinder of maïzena
  • lentegroenten: boontjes, krieltjes, groene of witte asperges, tuinbonen, lente-ui, broccoli, bloemkool,...
  • venkelzaad
  • enkele takjes dragon
  • boter
  • olijfolie
  • peper en grof zout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pak de bouten van de kroon in met aluminiumfolie. Maak met een scherp mes enkele inkepingen in het vlees. Steek er telkens een half knoflookteentje en enkele plukjes rozemarijn in. Wrijf het vlees in met een mengeling van grof zout en peper.

Smelt een klontje boter in een pan en schroei het vlees dicht aan alle kanten.

Leg het vlees in een licht ingevette braadslee en leg er de rest van de takjes rozemarijn en laurier bij. Leg enkele klontjes boter op het vlees. Zet 40 minuten in de oven. Verlaag dan de temperatuur naar 150 °C. Overgiet het vlees regelmatig met de braadsappen en bak nog 20 minuten verder.

Haal het vlees uit de oven en laat een 10-tal minuten rusten. Blus ondertussen het aanbaksel uit de pan met de bouillon en de witte wijn. Laat even inkoken en zeef de saus. Bind nog met sausbinder of een eetlepel maïzena, opgelost in wat water. Breng de saus verder op smaak met peper en zout.

Blancheer de gespoelde en in hapklare stukken gesneden groenten kort (drietal minuten) in gezouten water. Laat ze uitlekken. Smelt boter en olijfolie in een pan. Voeg venkelzaad en dragon toe. Roerbak de groentjes en krieltjes kort in de pan en breng verder op smaak met peper en zout.

Serveer de kalfskroon samen met de groenten en krieltjes.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.