Witlooftaartjes met schapenkaas

Het verhaal achter grondwitloof uit de Denderstreek

Het landbouwbedrijf van Wilfried Minoodt en Monique Hendrickx in Aaigem is ontstaan vanuit een traditioneel grondwitloofbedrijf. Het grondwitloof wordt er trouwens nog steeds op de traditionele manier geteeld. In 2007 nam Monique het bedrijf al over na het ongeval van haar man Wilfried waarin hij vier ruggenwervels brak en niet meer fulltime in het bedrijf aan de slag kon. Vanaf 1 januari wordt de fakkel opnieuw overgedragen aan hun zoon.

Witloofteler Wilfried aan het werk

Grondwitloof telen vraagt passie en vakmanschap

De teelt van grondwitloof ontstond in het midden van de 19de eeuw in de omgeving van de Schaarbeekse Poort (gemeenten Schaarbeek en Brussel). Van Brussel breidde de teelt zich uit over midden-Brabant en zo verder naar vroegere chicoreigebieden. Zo ook naar het ‘Land van Aalst' en de zandleemgebieden van de Denderstreek. De passie voor de grondwitloofteelt is in de streek stilaan aan het verdwijnen. Naast de familie Minoodt is er nog maar één andere kweker in de regio te vinden.

Grondwitloof

Volgens Monique hebben jongere generaties niet meer de moed om zich te wagen aan grondwitloof. “Het telen vergt veel tijd en werk, zeker als het ook sneller kan.” Grondwitloof is namelijk de tegenhanger van de zogenoemde hydrocultuur. Het witloof wordt hierbij opgekweekt in bakken met water. Het teeltproces verloopt sneller en efficiënter. “Grondwitloof vergt handwerk en vele uren op handen en knieën, ook het oogsten en schoonmaken van het witloof gebeurt handmatig.” Het witloof moet 6 weken warm en droog worden gehouden. Vroeger werd het witloof zelfs warm gehouden met kacheltjes, nu werken ze met verwarmde buizen onder de grond.

De familie Minoodt besloot om rechtstreeks aan de consument te verkopen. “Onze klanten zoeken witloof van topkwaliteit en zijn bereid om er een correcte prijs voor te betalen.” Vandaag teelt de familie in de witloofschuur van 1,5 hectare jaarlijks ongeveer tien ton grondwitloof. Door de jaren heen zijn er steeds meer groenten bijgekomen en is het bedrijf geleidelijk aan gegroeid. Tegenwoordig wordt er een ruim aanbod aan seizoensgroenten geteeld en verkocht in de hoevewinkel.

Een mooie toekomst

Grondwitloof heeft volgens Monique nog steeds een mooie toekomst. “Mensen zijn opnieuw meer op zoek naar ingrediënten van eigen bodem.” Ook tijdens de eerste golf van de coronacrisis zag de familie hun klantenbestand sterk groeien. “We moesten zelfs witloof aankopen bij andere boeren om aan de vraag te kunnen voldoen. Mensen geven ook al graag wat meer geld uit omdat ze ook echt het verschil in kwaliteit en smaak merken.” De toekomst van het Minoodt grondwitloof ligt nu in de handen van hun zoon. Hij wil het bedrijf verder uitbouwen en moderniseren met o.a. automaten en de hoevewinkel enkel beperken tot producten van eigen kweek. Al zijn er naast het intensieve werk nog andere uitdagingen. Door de specifieke omstandigheden waarin het grondwitloof wordt gekweekt zijn telers sterk afhankelijk van het weer. “Door het extreme droge weer van vorig jaar is ons seizoen met een maand opgeschoven. Het witloof is normaal verkrijgbaar van oktober tot mei, maar de oogst is nog maar recent begonnen.”

De uitdaging houdt de nieuwe generatie van de familie alvast niet tegen. “Net zoals mijn man is mijn zoon opgegroeid tussen het grondwitloof en dan is de liefde moeilijk tegen te houden.”

De smaak te pakken? Lees hier meer over Brussels grondwitloof en Brabants grondwitloof. Op streekproduct.be vind je trouwens alles over de nieuwste erkenningen en nog meer boeiende verhalen.

Ben jij ook fier op onze traditionele streekproducten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest en YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!