Gouden raad voor het sappigste kalfsgebraad

Gouden raad voor het sappigste kalfsgebraad

Kalfsgebraad heeft een heerlijk zachte smaak en is met heel wat ingrediënten te combineren. Met onze tips schotel jij je tafelgasten het sappigste plakje kalfsgebraad voor!

Kalfsgebraad in de oven of in de pan bakken

Je wil kalfsgebraad klaarmaken, maar je weet niet hoe eraan te beginnen? Geen probleem, deze tips helpen je op weg.


Kalfsgebraad in de oven

  • Verwarm de oven voor op 170° en zet een braadslee klaar.
  • Haal het kalfsgebraad enige tijd voor het bakken uit de koelkast. Zo kan het vlees op kamertemperatuur komen. Leg je het kalfsgebraad onmiddellijk in de oven of de pan, dan zal het opspannen en taaier worden.
  • Dep het kalfsgebraad droog en schroei het dicht in de pan met een beetje boter. Op die manier blijven de sappen in het vlees.
  • Nu kan je het kalfsgebraad in de oven leggen om te garen. Reken op ongeveer 45 minuten baktijd voor een kalfsgebraad van 1 kg. Tip: zet de oven op boven- en onderwarmte, niet op de heteluchtstand. Die kan het vlees uitdrogen.
  • Na het garen haal je het kalfsgebraad uit de oven en laat je het nog een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie. Zo zullen de sappen zich opnieuw verdelen en wordt het vlees nóg smakelijker.

Kalfsgebraad klaarmaken in de pan

  • Ook hier geldt dat het kalfsgebraad eerst op kamertemperatuur moet komen voor je het in de pan legt.
  • Verwarm een klontje boter in de pan en schroei het kalfsgebraad dicht op hoge temperatuur. Daarna zet je het vuur lager en laat je het kalfsgebraad bakken met een deksel schuin op de pan.
  • Tip: kies een pan met een dikke bodem en zonder antiaanbaklaag. Met de aangebakken stukjes kan je achteraf een lekkere jus maken, bijvoorbeeld met kalfsfond en rode wijn. Kies ook een pan die niet te groot is; anders kan de vetstof rond het kalfsgebraad aanbranden. Alleen een grote pan in huis? Vul de lege ruimte dan op met groenten zoals tomaten, ui, wortelen of selder.

Toptips voor een superlekker kalfsgebraad

  • Heb je een kalfsgebraad gekocht dat niet overal even dik is? Bind het vlees dan op zodat het overal gelijkmatig gaart. Dit kan met keukentouw of met een prikker.
  • Kalfsgebraad is heel zacht van smaak, je moet het dus niet te hard kruiden. Wil je het vlees toch zouten, doe dit dan vlak voor je het dichtschroeit in de pan. Zout onttrekt immers het vocht aan het vlees waardoor het uitdroogt.
  • De vetrandjes mag je gerust aan het kalfsgebraad laten tijdens het bakken. Deze zorgen voor extra smaak en houden het vlees sappig! Je kan ze achteraf nog altijd wegsnijden.
  • Sappigheid is je nummer één prioriteit als je kalfsgebraad wil klaarmaken. Bedruip het vlees daarom regelmatig tijdens het garen, bijvoorbeeld met braadvocht of boter.
  • Heb je het kalfsgebraad opgebonden? Haal dan 5 minuten voor het einde van de baktijd het touwtje eraf. Zo kan het vlees nog even uitzetten.
  • Is je lekker kalfsgebraad klaar om te serveren? Zoek dan je scherpste mes om het vlees aan te snijden. Met een bot mes zal je te hard moeten drukken, waardoor je de sappen uit het vlees duwt. En die wil je natuurlijk behouden!
  • Meer tips voor geslaagd bakken en braden vind je op deze pagina’s: vlees bakken en vlees braden.

Tip

Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.

Is kalfsgebraad klaarmaken een van jouw sterke (keuken)punten? Of maak je zo af en toe wel eens een recept met kalfsgebraad dat zo lekker is dat je het met de hele wereld wil delen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.