Kalfsgebraad met appel en salie

4
60
  • 500 g kalfsgebraad
  • keukentouw
  • 1 (artisanaal) stokbrood
  • 150 g sla-mix
  • 3 appelen (type Jonagold)
  • 2 rode uien, in partjes gesneden
  • ½ citroen, in fijne schijfjes gesneden
  • 3 takjes verse salie, gehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 80 ml Madeira
  • 1 eetlepel mosterd
  • 30 g rietsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel (citroen)olijfolie
  • peper en zout
     

Verwarm de oven voor op 200°. Haal het vlees 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.

Haal het klokhuis uit de appelen en snijd 1/2 appel in reepjes en de andere in parten (schillen hoeft niet). Meng de appelreepjes met de salie, peper, zout en 1 el (citroen) olijfolie.

Maak met een scherp mes in de lengte een inkeping in het gebraad, zodat een envelop ontstaat. Vul het gebraad met het appelreepjesmengsel. Schik de schijfjes citroen op het kalfsgebraad. Bind het dicht met keukentouw. Leg het kalfsgebraad in een niet te grote braadslede.

Verwarm de Madeira met de mosterd, de rietsuiker, het citroensap en 50 ml water. Laat tot de helft inkoken. Overgiet het gebraad met dit mengsel. Voeg de ui en de teentjes knoflook toe. Zet het gebraad 20 minuten (minder of meer, afhankelijk van de dikte van het gebraad) in de oven. Indien
je een vleesthermometer gebruikt: de kerntemperatuur zou 50° moeten bedragen.

Bedruip af en toe met het braadvocht. Voeg na 10 minuten de partjes appel toe en laat verder garen. Haal het kalfsgebraad uit de braadslede en laat het afgedekt 15 minuten rusten. Giet het bakvocht door een zeef en laat nog even inkoken. Snijd het gebraad in fijne plakjes.

Serveer met de appelpartjes, ui, frisse salade en een stukje stokbrood.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.