Een heerlijk krokant visje afgewerkt met zeekraal ligt op een groot bord. Er zijn enkele garnaaltjes aan toegevoegd die mooi roze blinken. De aardappelsalade staat er langs in een witte kom met witte lepel. Om af te werken ligt er 1 citroen doormidden gesneden.

Zo wordt vis bakken kinderspel

Vis bakken moeilijk? Nee hoor! Vis bakken in de pan is makkelijk, zolang je maar enkele regels in acht neemt. We leiden je in vijf stappen naar perfect gebakken vis. Pas je opgedane kennis meteen toe op onze recepten met vis van bij ons.

Vis bakken op de graat voor nóg meer smaak en sappigheid

De meeste vissoorten lenen zich perfect om te bakken. Vissen zoals pladijs, zeetong en schartong kan je prima bakken met vel. Vis bakken op de graat en met vel zorgt trouwens voor meer smaak en sappigheid in je vis. Je kan een visfilet zonder vel beschermen tegen uitdroging door hem wat te bebloemen.

(Half)vette vissoorten zoals bijvoorbeeld tarbot, tongschar en inktvis hoef je eigenlijk niet te bebloemen en kan je zo bakken. Grotere en magere vissoorten zoals zeeduivel of schelvis snijd je het beste in moten. Omdat de vis wat dikker is, zal hij minder snel uitdrogen.

Vraag je vishandelaar welke vis nu op z’n best is of check de viskalender. Ideaal voor wie wil variëren of zijn tafelgenoten wil verrassen met seizoensvis van bij ons.

Een heerlijk krokant visje afgewerkt met zeekraal ligt op een groot bord. Er zijn enkele garnaaltjes aan toegevoegd die mooi roze blinken. De aardappelsalade staat er langs in een witte kom met witte lepel. Om af te werken ligt er 1 citroen doormidden gesneden.

In 5 stappen naar perfect gebakken vis

Voor gebakken vis moet je vijf dingen weten: 

  1. Dep de vis droog. Kruid met peper en zout, net voordat je de vis gaat bakken. Gebruik een pan die net groot genoeg is voor de stukken vis. In een te grote pan zal de boter sneller verbranden. Tip: kies je voor een olie als vetstof, ga dan voor een meer neutrale olie zoals bijvoorbeeld arachideolie die de smaak van de vis niet overheerst.
  2. Zet de pan op het vuur en voeg de vetstof toe. Je bakt dunnere vis het beste op hoge temperatuur. Bij dikkere stukken vis kan je het vuur iets lager zetten. Hou de baktijd in de gaten. Een filet van 100 g bak je twee minuten aan elke kant.  
  3. Draai de vis tijdens het bakken bij voorkeur maar 1 keer om. Zo vermijd je dat het visvlees uit elkaar valt. Heb je een vis met vel, begin dan met de velkant naar beneden.
  4. Bak de vis niet te lang. De vis is gaar als het visvlees net niet meer doorschijnend is. Tip: prik met een vork in de vis. Beweeg je vork lichtjes heen en weer: valt de vis mooi uit elkaar, dan is hij klaar.
  5. Laat de vis na het bakken even rusten. De regel is: evenveel minuten rusten als bakken. Werk af met een beetje citroensap.

Wil je vis bakken in de oven of grillen? Lees dan zeker onze tips voor vis in de oven en hoe je vis grilt.

Vis bakken ‘à la meunière’

‘A la meunière’ is een bereiding waarbij je de vis na het bakken bestrooit met gehakte peterselie, besprenkelt met citroensap en vervolgens met bruine boter overgiet. Deze vis wordt onmiddellijk geserveerd zodat het schuim, ontstaan door de hete boter, nog zichtbaar is voor je tafelgenoten. Zeetong à la meunière is een onovertroffen klassieker uit de Belgische keuken.

Zeetong à la meunière

Daarom werkt vis bakken in boter altijd

Boter bij de vis, het klinkt zo vanzelfsprekend en dat is het ook. Er zijn drie heel goede redenen om vis te bakken in boter:

  • Tijdens het bakken neemt de vis de boter op, waardoor die niet snel uitdroogt.
  • De boter voegt extra smeuïgheid en smaak toe.
  • Zelfs als je vis iets te lang laat garen blijft hij toch sappig omwille van de boter.

Heb jij een van onze gerechten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker recept met een heerlijk stukje gebakken vis? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!