Gebakken noordzeetong met kerstomaten uit de oven.

Hoe je zeetong nóg lekkerder klaarmaakt

Er zijn van die gerechten die nergens mee te vergelijken zijn. Zeetong meunière is er zo eentje. Op de graat gebakken in boter en afgewerkt met citroensap: wie kan aan deze klassieker weerstaan? Dat je met zeetong alle kanten op kan, ontdek je in deze tips en recepten.

Zeetong, vedette uit de Noordzee

  • Onze vissers halen zeetong vooral op uit de Noordzee, het oostelijk deel van het Engels Kanaal, het Bristolkanaal en de Ierse Zee.
  • Hij kan tot 70 cm lang en 3 kg zwaar worden. De meeste exemplaren zijn kleiner. Het kleinste formaat heet sliptong en is ongeveer 24 cm lang. Bij fijnproevers staan ze bekend als een echte lekkernij. Zeetong is zowel in zijn geheel als in filet te koop.
  • Bij ons wordt zeetong meestal als Noordzeetong verkocht om de herkomst te benadrukken.
Noordzeetong met witte wijnsaus en preipuree

Hoe zeetong klaarmaken?

Gebakken zeetong is top, maar zacht gepocheerd, gestoomd of botermals gegaard in de oven smaakt hij ook overheerlijk.

Zeetong bakken

Het visvlees van zeetong is stevig. Je hoeft niet bang te zijn dat je hem snel té ver gaart. Wil je je zeetong bakken in z’n geheel? Dan is hij perfect gaar als de filets bovenaan licht loskomen van de graat.

En je weet wat ze zeggen: zeetong moet tweemaal zwemmen. Eerst in de zee en dan in de boter. De bekendste bereiding is wellicht de zeetong meunière. Beter gekend als ‘sole meunière’. Hierbij wordt de vis eerst bedekt met een vleugje bloem en in boter gebakken. Die boter wordt nadien op smaak gebracht met citroensap en peterselie en over de vis gegoten. In de video ontdek je hoe je deze verrukkelijke visklassieker klaarmaakt.

Zeetong in de oven

Wil je zeetong in de oven bereiden? Goed idee! Aan vis in de oven heb je weinig werk. Je legt je zeetong of sliptong in een pan of ovenschaal en laat de oven z’n werk doen. Met dit recept van gevulde zeetong met geplette patatjes en garnalen of aardappelgratin met tongrolletjes zet je zo een verfijnde hap, van de oven op tafel.

Zeetong pocheren

Bij pocheren wordt de zeetong traag gegaard in een vloeistof die net onder het kookpunt blijft. Je kunt vis pocheren in gezouten water, court-bouillon of visfumet. Wat dacht je van gepocheerde tongrolletjes met spinaziepuree en saffraan? Met deze waterzooi van Noordzeetong en kokosmelk geef je vis uit de Noordzee een Aziatische toets.

Zeetong stomen

Zeetong stomen biedt ook heel wat voordelen. Vis stomen is een van de snelste technieken om vis te garen. Hoe je weet of de vis gaar is? Prik er even in met een vork, zoals bij een aardappel. Gaat de vork er vlotjes in? Dan is ie klaar! Tongrolletjes gevuld met brocolli, gevulde tongrolletjes met schelpensaus of pasta met zeetong: aan jou de keuze!

Probeerde jij een van onze gerechten met zeetong? Of heb je nog een zeetong recept of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!