Hoe zeetong klaarmaken?

Hoe zeetong klaarmaken?

Zeetong is een echte delicatesse. Het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Zeetong meunière is dan ook een onovertroffen klassieker uit de Belgische keuken. Hoe je zeetong nóg lekkerder klaarmaakt, ontdek je in deze tips en recepten.

Wat je moet weten over zeetong

  • Zeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van juni tot en met december.
  • Hij kan tot 70 cm lang en 3 kg zwaar worden. De meeste exemplaren zijn kleiner. Het kleinste formaat zeetong heet sliptong en is ongeveer 24 cm lang. Bij fijnproevers staan ze bekend als een echte lekkernij. Zeetong is zowel in zijn geheel als in filet te koop.
  • Bij ons wordt zeetong meestal als Noordzeetong verkocht om de herkomst te benadrukken.

Zeetong klaarmaken: dit kan je doen

Zeetong is een topper in de viskeuken. Gebakken zeetong is top, maar zacht gepocheerd, gestoomd of botermals gegaard in de oven smaakt hij ook heerlijk.

Zeetong bakken

Het visvlees van zeetong is stevig. Je hoeft niet bang te zijn dat je hem snel té ver gaart. Wil je je zeetong bakken in z’n geheel? Dan is hij perfect gaar als de filets bovenaan licht loskomen van de graat.

En je weet wat ze zeggen: zeetong moet tweemaal zwemmen. Eerst in de zee en dan in de boter. De meest bekende bereiding is wellicht de zeetong meunière. Beter gekend als ‘sole meunière’. Hierbij wordt de vis eerst bedekt met een vleugje bloem en in boter gebakken. Die boter wordt nadien op smaak gebracht met citroensap en peterselie en over de vis gegoten. In de video ontdek je hoe je deze verrukkelijke visklassieker klaarmaakt.

Zeetong in de oven

Wil je zeetong in de oven bereiden? Goed idee! Aan vis in de oven heb je weinig werk. Je legt je zeetong of sliptong in een pan of ovenschaal en laat de oven z’n werk doen. Met dit recept van gevulde zeetong met geplette patatjes en garnalen of aardappelgratin met tongrolletjes zet je zo een verfijnde hap, van de oven op tafel.

Zeetong pocheren

Bij pocheren wordt de zeetong traag gegaard in een vloeistof die net onder het kookpunt blijft. Je kunt vis pocheren in gezouten water, court-bouillon of visfumet. Prik er even in met een vork, zoals bij een aardappel. Glijdt de vork er gemakkelijk in? Dan is ie gaar! Wat dacht je van gepocheerde tongrolletjes met spinaziepuree en saffraan? Met deze waterzooi van Noordzeetong en kokosmelk geef je vis uit de Noordzee een Aziatische toets.

Zeetong stomen

Zeetong stomen biedt ook heel wat voordelen. Vis stomen is een van de snelste technieken om vis te garen. Hoe je weet of de vis gaar is? Prik er even in met een vork, zoals bij een aardappel. Gaat de vork er vlotjes in? Dan is ie klaar! Tongrolletjes gevuld met brocolli, gevulde tongrolletjes met schelpensaus of pasta met zeetong: aan jou de keuze!

Probeerde jij een van onze gerechten met zeetong? Of heb je nog zeetong recept of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.