Simpele eenpansgerechten om van te smullen

Simpele eenpansgerechten om van te smullen

Heb je een drukke dag achter de rug en zie je het niet zitten om lang in de keuken te staan? Of wil je een etentje organiseren, maar kijk je nu al op tegen die torenhoge berg afwas achteraf? Geen zorgen, wij geven je graag een paar handige tips en recepten voor lekkere eenpansgerechten. Hallo lekker eten, vaarwel lang koken en uren afwassen!

Zoals de naam al doet vermoeden speelt bij eenpansgerechten alles zich (liefst) af in één pan. De juiste pan is dan ook een must bij dit soort simpele gerechten:

  • Braad- en stoofpannen zijn ideaal voor eenpansgerechten die lang moeten sudderen. Dikwijls zijn ze te koop in grote formaten, zodat je er ook grotere stukken vlees in kan klaarmaken. Onze aanrader? Een smakelijke Boeuf Bourguignon met o.a. wortels, selder, raapjes en lekker veel specerijen.
  • Dankzij een wokpan schep je een Oosters sfeertje met ingrediënten van bij ons. Deze pan is perfect als je houdt van groenten met nog een beetje bite. Eenpansgerechten in een wok zijn snel klaar en omdat het kookproces zo kort is, blijven vitaminen en voedingsstoffen beter bewaard. Probeer zeker eens een hippe waterzooi in de wok of ga voor gewokte runderreepjes met boerenkool.
  • Ook een tajine is handig om een exotisch tintje te geven aan ingrediënten van eigen bodem. Dankzij het puntvormige deksel blijft het kookvocht in de pot en kan het niet verdampen. Dat wil zeggen: extra veel smaak! Net zoals een braad- of stoofpan moeten gerechten in een tajine iets langer pruttelen. Wij zijn verlekkerd op deze tajine met zoete aardappel en abrikoos of gesmoord konijn met groenten.
  • Ook een gewone, grote kookpan of -pot is perfect voor eenpansgerechten. Denk maar aan een heerlijke witloofcurry. En uiteraard is ook de oven onmisbaar wanneer het gaat om simpele gerechten. Een ovenschotel met koolrabi, Filet d’Anvers en een laagje Bleu Gourmet kaas zal iedereen kunnen bekoren!
wok met rundvlees

De perfecte eenpanspasta

Ook pasta is heel makkelijk en zelfs extra smakelijk als eenpansgerecht, omdat de pasta in de saus wordt gekookt. Zo ga je te werk:

  • Neem een grote kookpot en stoof een ui en look.
  • Voeg 350 g tomatenpuree, 200 g groenten (bv. reepjes geroosterde paprika, zongedroogde tomaten, blokjes courgette en selder), kruiden en 150 g pasta naar keuze toe.
  • Vul aan met 350 ml water en laat alles ongeveer een kwartier sudderen.
  • Haal daarna de kookpot van het vuur, roer 100 g (geraspte) kaas door de pasta samen met wat verse basilicum, en klaar!

Tip

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Eén pan, veel blije gezichten!

Het mooie aan eenpansgerechten is dat je op een eenvoudige manier heel wat monden kan voeden. Een etentje voor veel gasten op de agenda? Stuur ons zeker foto’s van jouw gerechten! Of deel je handige tips voor simpele gerechten op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!