Salade fraîche, escalope et vinaigrette au lait battu

Ontdek de veelzijdigheid van karnemelk

Melk en zuivelproducten zijn enorm veelzijdig, en karnemelk is daar geen uitzondering op. Of je nu ‘s ochtends bij het ontbijt heerlijke pannenkoeken wil maken, als dessert lollywafels of ‘s avonds je kippenvleugels knapperig wil serveren; met karnemelk kan het allemaal.

Karnemelk, wat is dat juist?

Karnemelk valt onder de noemer van gefermenteerde melk. Dat is een verzamelnaam voor verschillende soorten melkproducten die door fermentatie ontstaan. Die fermentatie beïnvloedt o.a. de smaak, geur en textuur van het product.

Authentieke karnemelk is een bijproduct van boter. Geen wonder dat het ook wel botermelk genoemd wordt. Vroeger maakte men boter door verzuurde room op te kloppen, een proces dat ook gekend staat als karnen. Na een tijdje scheidde de boter hierdoor van de vloeistof en kreeg je karnemelk.

Vandaag wordt botermelk op een iets andere manier geproduceerd. Het resultaat is echter nog steeds een mager melkproduct met een friszure smaak.

Lekker gezond

Karnemelk is niet alleen lekker: ze past ook binnen een gezonde voeding. Karnemelk bevat weinig calorieën, weinig vet en is arm aan verzadigde vetzuren. Het is rijk aan eiwitten en een bron van vitamine B2 en calcium. Tot slot is karnemelk een verfrissende dorstlesser, ideaal voor na het sporten bijvoorbeeld.

Milkshake à la poire, au lait battu

Karnemelk in de keuken

Een glaasje karnemelk smaakt altijd, maar dat is niet de enige manier waarop je karnemelk kan gebruiken. Integendeel zelfs: botermelk is enorm veelzijdig en kan gebruikt worden in desserts, dressings, in marinades, bij de puree… En daar zijn verschillende redenen voor:

  • Wanneer je karnemelk combineert met bakpoeder maakt dit je desserts extra luchtig. Perfect voor heerlijke pancakes of wafeltjes.
  • Het zuur in karnemelk maakt vlees mals. Daarom is botermelk een echte topper voor vleesmarinades.
  • De dikke textuur van karnemelk maakt je patisserie extra zacht en romig. Test het zeker eens uit als je fluweelzachte red velvet cupcakes wil maken.
  • In tegenstelling tot azijn geeft karnemelk een subtielere, licht zurige smaak. De perfecte twist in een portie puree.

Tip: Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Welk melkproduct brengt jou helemaal van je melk?

Melk van bij ons, die vind je in allerlei soorten en smaken. Lust jij graag een glaasje karnemelk of houd je het liever bij de gewone variant? Of gebruik jij vaak botermelk in de keuken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Volg ons ook op Pinterest en YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste (en lekkerste) culinaire nieuwtjes!