Stoemp

Stoemp! Deze groentjes zitten echt in de puree

Om stoemp te maken hoef je geen natuurtalent in de keuken te zijn. Bovendien gaat stoemp mooi mee met de seizoenen en kan je dus het hele jaar door van dit lekkere gerecht genieten. Zoek je een recept voor stoemp of vraag je je af welke soorten stoemp er allemaal zijn? Lees dan snel verder.

Geen stoemp zonder groenten

Van de klassieke wortelstoemp tot stoemp met spruiten en oesterzwammen, variëren kan à volonté!

  • Qua verhouding kies je best voor 1/3de aardappelen en 2/3de groenten.
  • Er bestaan heel wat verschillende soorten stoemp. Liggen er nog restjes pompoen in de koelkast of de diepvries? Enkele stengels prei of misschien wat witte kool? Stoemp is perfect om restjes te verwerken.
  • Vergeten groenten zijn hot! En ideaal voor een bord stoemp. Knolselder, pastinaak, aardpeer, warmoes, postelein, savooikool… noem maar op. Met deze groenten kan je superlekkere stoemp maken. Combineer verschillende groenten gerust in één stamppot.
  • Voor extra smaak voeg je tijdens het koken van de groenten een kruidentuiltje met laurierblaadjes en een paar takjes tijm toe.

Tips voor de patatjes

  • Stoemp maken doe je best met bloemige aardappelen. Deze bevatten meer zetmeel dan vastkokende aardappelen en vallen makkelijker uiteen tijdens het koken.
  • Snijd de aardappelen in stukken van dezelfde grootte zodat ze gelijk garen. Leg de aardappelen ook pas in het water wanneer het al kookt. Zo blijven de vitamines beter behouden.
  • Na het afgieten plet je de aardappelen met een aardappelstamper. Plet ze niet te fijn maar houd nog wat grotere stukken over voor een klassieke stoemp. Voeg een scheutje (warme) melk en een klontje boter toe om de stoemp extra smeuïg te maken.

Stoemp maken met extraatjes

  • De klassieke stoemp kruid je af met peper, zout en nootmuskaat. Voor extra pit kan je hem ook afwerken met geraspte gember, chili of een lepeltje mosterd.
  • Gebakken spekjes maken een stoemp helemaal af. Maar met die ‘finishing touch’ kan je ook experimenteren. Stukjes hazelnoot of walnoot geven bijvoorbeeld een heerlijk herfstige beet aan de stoemp.
  • Voor een krokant laagje kan je geraspte kaas, zoals Père Joseph, over de stoemp strooien en alles een paar minuten onder de grill zetten. Lekker!
  • Stoemp is pure comfort food tijdens de winter, maar je kan ook zomerse stoemp maken. Voeg bijvoorbeeld ringetjes lente-ui of stukjes zongedroogde tomaten toe.

Gerechten met stoemp

Heb je de perfecte stoemp kunnen maken? Dan kan je hem ofwel zo eten, ofwel combineren met een lekker stukje vlees, vis, kip of konijn. Met deze recepten kan je alvast wat inspiratie opdoen! Liever groenten all the way? Onze stoemp met courgette, tomaat en kaas moet je geproefd hebben. En vergeet niet om een kuiltje te maken voor de saus. Dat is nu eenmaal een stoemptraditie. Kinderen zijn er dol op. 

Ga je zelf een gerecht met stoemp maken? Laat het ons dan zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.