Ovenschotel met wijting en winterse groenten

Pompoen in de oven, zo lekker - da’s niet te geloven!

Pompoen is een veelzijdige groente die je op veel manieren kan klaarmaken. Denk maar aan pompoen in de oven. Geroosterd, gevuld, of verwerkt in een lekkere quiche? Vind hieronder tips en recepten om pompoen in de oven klaar te maken.

Gepofte aardappel met wintergroenten en schelvis

Hoe pompoen in de oven bereiden?

Gevuld

Net zoals paprika of courgette kan je ook gevulde pompoen maken. Snijd de pompoen eerst doormidden, haal de pitten en draden weg en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Zet deze in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 20 minuutjes. Daarna kan je de pompoen uithollen, het vruchtvlees in je bereiding gebruiken, en daarna de pompoen weer opvullen.

Tip: maak een lekkere vulling met o.a. gehakt, prei en rozijnen of kaas en spinazie.

Geroosterd

Pompoen kan je perfect roosteren in de oven. Snijd hem eerst in gelijke blokjes en meng deze in een ovenschotel met olie en kruiden (onze aanraders: komijn, paprikapoeder, kaneel, peper en zout). Zet deze daarna in een voorverwarmde oven van 180 °C voor een half uurtje.

Tip: werk de geroosterde pompoenblokjes af met amandelschaafsel of zonnebloempitten.

Bloemkoolrijst met zonnebloempitten en gegrilde pompoen

Pompoenfrietjes

Ja hoor, frietfans kunnen ook pompoenfrietjes maken in de oven. Snijd de pompoen in dunne frietjes. Voor een krokant jasje wentel ze in olie en daarna in paneermeel, polenta of bloem. Leg ze vervolgens op een bakplaat (zonder bakpapier), maar zorg dat de pompoenfrietjes elkaar niet aanraken. Bak ze in een voorverwarmde oven van 220 °C gedurende 20 minuten.

Tip: voeg na het bakken nog wat grof zeezout, peper, paprikapoeder en gehakte peterselie toe.

Als onderdeel van een gerecht

Pompoen in de oven kan natuurlijk ook als onderdeel van een gerecht. Zo kan je met pompoen ook lasagne maken, quiche, een papillot, een ovenschotel of zelfs een echte pompoentaart. Ontdek al deze gerechten én meer in de rubriek met recepten hieronder!

Tips voor wie kookt met pompoen

In deze video tonen we hoe je makkelijk een pompoen kan schillen en snijden. 

Maar er zijn ook andere manieren om een pompoen te schillen.

  • Zo kan je de pompoen in de oven bakken tot hij zacht is (20 minuten op 200 °C - daarna kan je hem uitlepelen of de zachte schil gewoon mee opeten).
  • Je kan hem koken in een grote pot met water tot hij zacht is (5 à 10 minuten).
  • Je kan de pompoen in de microgolfoven opwarmen (2 minuten op de hoogste stand). Prik dan zeker eerst gaten in de pompoen zodat de warmte kan ontsnappen!

De spaghettipompoen is binnenin heel draderig (vandaar z’n opvallende naam). Laat hem daarom eerst garen in de oven: zo kan je het vruchtvlees makkelijk lostrekken met een vork. Check in deze video hoe je dat doet.

Gooi de pompoenpitten niet zomaar weg. Je kan deze namelijk nog op heel wat manieren gebruiken. Rooster ze bijvoorbeeld in de oven met olie en kruiden, maak er een tapenade van of verwerk ze in een gezonde snoepreep met noten.

Tip: in de winkel of bij de boer vind je lekkere bio-ingrediënten om te gebruiken in je recepten met pompoen. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Ben jij fan van deze oranje groente, maar eerder verwerkt in soep? Check dan ook onze tips voor de lekkerste pompoensoep. Deel jouw lekkere pompoengerechten zeker met ons via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je trouwens op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, recepten en tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.