Lamskroon met pastinaakpuree en pompoen in de oven

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(30) 25

Lamskroon is een stukje vlees dat thuishoort op de feesttafel. Serveer met pastinaakpuree en pompoen voor seizoensgebonden bijgerechten die jouw gerecht helemaal af maken.

Ingrediënten

  • 2 lamskronen, ongeveer 12 koteletjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • bosje tijm
  • boter

Pastinaakpuree

  • 700 g pastinaak
  • 250 g bloemige aardappelen
  • bosje peterselie, fijngehakt
  • 1 el mosterd
  • 2 el zure room
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Groenten

  • 400 g pompoen
  • 250 g kastanjechampignons, gehalveerd
  • 8 kleine wortelen
  • 1 gehalveerde bol look
  • 2 el gedroogde tijm
  • olijfolie

Portosaus

  • 400 ml rode porto
  • 200 ml vleesbouillon

Recept

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de pompoen in blokjes en maak de wortelen schoon, verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Strooi er de gedroogde tijm over, kruid met peper en zout en druppel er olijfolie over. Hussel goed onder elkaar. Leg er de halve bol look bij en zet 30 minuten in de oven.

Schep regelmatig om.

Snijd de champignons doormidden en voeg toe aan de groenten als ze bijna gaar zijn.

Pers de lookteentjes en meng met een scheut olijfolie, kruid met peper en zout. Besmeer er de lamskronen mee en bak in wat boter rondom bruin. Leg het vlees in een braadslee en zet 12 à 15 minuten in de oven.

Schil de pastinaken en aardappelen, snijd in gelijke stukken. Kook alles gaar in licht gezouten water. Voeg enkele takjes tijm toe bij het water.

Breng de porto aan de kook en laat voor de helft inkoken op een hoog vuur. Voeg de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Doe er enkele takjes tijm bij en laat nog eens 15 minuten inkoken tot de saus dikker wordt. Giet door een zeef en hou warm.

Giet de pastinaak met de aardappelen af, verwijder de tijmtakjes en stamp met een pureestamper fijn.

Hak de peterselie fijn.
Voeg een klont boter, peterselie, mosterd en zure room toe. Roer goed door elkaar. Breng op smaak met wat nootmuskaat, peper en zout.

Serveer het lamsvlees met de pastinaakpuree en de warme groenten. Geef er de portosaus bij. Werk af met extra takjes tijm.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.