Pompoensoep met basilicum en tuinkers

Tips voor de perfecte pompoensoep

Kooktips

In de herfst en de winter is een kommetje stevige pompoensoep de perfecte opkikker, maar ook tijdens andere seizoenen smaakt zo’n soepje gegarandeerd. Check onze tips om pompoenen te schillen, pompoensoep te maken én te serveren!

Pompoensoep met basilicum en tuinkers

Pompoensoep maken, stap 1: de pompoen schillen

  • Goed nieuws: een pompoen schillen is niet per se nodig wanneer je pompoensoep maakt. De schil wordt namelijk zacht tijdens het koken en geeft ook een volle kleur aan je soep. Zeker bij zomerpompoenen is de schil perfect eetbaar; winterpompoenen kan je best wél schillen.
  • Wil je de pompoen vullen met soep, snijd dan enkel het topje eraf. Hol de pompoen uit met een lepel en laat een wand over van ongeveer 1 cm.
  • Wil je gewoon het vruchtvlees hebben, dan kan je de pompoen ook in stukken snijden en schillen met een mesje of dunschiller indien mogelijk.
  • Geen zin om te schillen? Snijd dan de pompoen in parten, verwijder de zaden en wikkel de stukjes in zilverpapier. Deze laat je ongeveer 30 minuten garen in de oven op 200 à 225°C. Daarna lepel je het vruchtvlees gewoon uit.

Tijdens het koken

  • Je kan pompoensoep maken met vlees- of kippenbouillon, maar ook met groentebouillon voor een volledig vegetarische pompoensoep.
  • Is je pompoensoep te waterig? Dat is een teken om meer vruchtvlees te gebruiken. Zorg ook dat je de soep pureert en niet zeeft, want dan blijft er meer vruchtvlees achter.
  • Pompoen op zich kan flets smaken. Gebruik dus gerust kruiden! Genoeg knoflook, curry, koriander, komijn… Ook stukjes gedroogde ham, zelfgemaakte croutons of blokjes kaas kunnen je pompoensoep pimpen.
  • Voor een geroosterde smaak: rooster de pompoenpartjes kort in de oven voor je er soep van maakt. Dit mag zelfs met de schil: die wordt zacht en kan daarna mee gegeten worden.
  • Voeg zoete aardappel en wortel toe om je pompoensoep zoeter te maken. Room neutraliseert het zoete dan weer. 

Pompoensoep maken… En mooi serveren

  • Gooi de pompoenpitten niet in de vuilbak, want je kan ze nog gebruiken als afwerking van je pompoensoep. Rooster ze in een pan met wat olie of boter, op een matig vuurtje. Laat de pitten daarna uitlekken op een stuk keukenrol en strooi ze over de soep bij het serveren.
  • Serveer de pompoensoep eens niet in een kommetje, maar in uitgeholde pompoentjes.
  • Maak een dakje van bladerdeeg over de soepkommen. Snijd rondjes uit een vel bladerdeeg die net over de kommetjes passen. Smeer het deeg in met eigeel, leg het over de randen, druk goed aan en zet 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. 

Tip: koken met bio- of hoeveproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Wat is jouw favoriet recept voor pompoensoep?

Ben jij fan van pompoensoep of ken je nog lekkere varianten hierop? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!