Koken met knolgewassen

Koken met knolgewassen: lekker simpel

Tijdens de herfst en zelfs in hartje winter zijn veel knolgewassen op hun best. Knolselder, pastinaak, schorseneren… Met die groenten maak je in deze periode de lekkerste gerechten. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Volg dan zeker onze tips en laat de knolgewassen schitteren op je bord.

We beginnen bij het begin: wat zijn knolgewassen?

Dat knolselder een knolgewas is, dat had je waarschijnlijk al geraden maar er zijn nog veel meer groenten die tot deze categorie horen. Een knolgewas is een groente waarvan de wortel is uitgegroeid tot een eetbare groente. Dit kan voorkomen in de vorm van een knol of een duidelijk verdikte wortel. Deze groenten horen dus tot de knolgewassen: knolselder, radijzen, rode biet, wortelen, schorseneren, pastinaak, rammenas, yacon...

Herfstgroenten

Knolgewassen schoonmaken en klaarmaken: zo begin je eraan

Dik en rond, kronkelig en zwart, keihard en dieprood … Veel knolgewassen zien er wat vreemd uit maar laat je zeker niet afschrikken. Met een aantal tips en tricks kan je in geen tijd beginnen koken met deze groenten:

  • Knolselder: snijd de knol in twee. Leg beide helften met de gesneden kant op je snijplank. Snijd de schil van de knolselder. Dit kan met een aardappelmesje. Na het schillen van de knolselder kan je ‘m in blokjes of reepjes snijden.
  • Rode biet: rode bieten moet je eerst koken in water. Dit vergt wat tijd. Om een winterbiet te garen, moet je namelijk al gauw rekenen op 1,5 tot 2 uur.
  • Schorseneren: doe een paar keukenhandschoenen aan. Schrob de schorseneren met een borstel. Daarna kan je de schorseneren schillen met een dunschiller. Leg ze ten slotte in wat water met citroen. Bekijk zeker onze how-to video voor een stap-voor-stap instructie.
  • Pastinaak: net zoals wortelen kan je een pastinaak schillen met een dunschiller. Snijd daarna het topje en het einde van de wortel.
  • Rammenas: ook de rammenas kan je makkelijk schillen met een dunschiller. Snijd ook hier een stukje van de boven- en onderkant af. Daarna kan je de rammenas in plakjes of eerst in de helft en daarna in blokjes snijden.
  • (Knol)raapjes: deze bestaan in verschillende kleuren maar de bereidingswijze is steeds dezelfde. Voor je aan de slag gaat met raapjes, moet je ze eerst schillen. Dit doe je best met een aardappelmesje. Daarna snij je de raapjes in blokjes of reepjes.

Ziezo, nu de knolgewassen gesneden en schoongemaakt zijn, kan het koken beginnen.

Aan de slag! 4x koken met knolgewassen

Met knolgewassen kan je heel wat lekkere gerechten maken. Je kan er ook makkelijk mee variëren.

Salades

Salade in de winter? Natuurlijk! Knolselder en radijzen kan je perfect rauw eten in een heerlijke, winterse salade. Tip: snijd de groenten klein of fijn genoeg zodat de pittige smaak niet overheerst.

Geen fan van rauwe groenten? Geen probleem. Ook met rode biet kan je een lekkere salade maken. Deze groente kook je eerst in een pot water met wat zout. Laat volledig afkoelen of koel af tot kamertemperatuur voor in een lauwwarme salade. Weinig tijd? In de winkel vind je voorgekookte rode bieten. Even in blokjes snijden en, hop, het kan zo in je salade.

Soep

Ben je op zoek naar warmte tijdens de koude winter, dan zit je met een kom soep altijd goed. Een klassieke tomatensoep smaakt altijd, maar durf ook eens experimenteren. Deze knolseldersoep met croutons en grijze garnalen is overheerlijk, net zoals deze soep van vergeten groenten.

Ovenschotels

Na een lange, vermoeiende dag kan je wel wat comfort food gebruiken. Een ovenschotel boordevol groenten en crunchy kalfskoteletjes, of eentje met rode biet en geitenkaas? Daar zeggen we geen nee tegen.

Puree

Hebben jouw kinderen (of andere tafelgenoten) moeite met deze vreemde smaken? Pak ze volledig in met lekker zelfgemaakte puree mét verstopte groenten. Wat dacht je van knolselderpuree? Of pastinaakpuree? Heerlijk!

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Van alle ingrediënten die in deze recepten gebruikt worden, kan je in de winkel ook heerlijke bioversies vinden. Koop je jouw groenten liever rechtstreeks bij de boer? Dat kan! Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Wat is jouw favoriet?

Pastinaak of knolselder? Rode biet of schorseneren? Welk knolgewas heeft jouw hart gestolen? En welk gerecht is jouw favoriet? Laat het ons weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je helemaal up-to-date blijven? Check dan regelmatig onze YouTube- en Pinterest-account of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.