Vrouw snijdt courgette in lange repen op een houten snijplank. De vrouw heeft een licht blauwe schort aan, je ziet enkel haar midden.

Courgette bewaren in koelkast en diepvries

Om courgette te bewaren heb je verschillende mogelijkheden. Gelukkig, want ook in de wintermaanden wil je genieten van deze lekkere vruchtgroente. Met deze bewaartips lukt dat zeker.

Hoe courgette bewaren?

Courgette is van origine een tropische plant. Koude temperaturen zijn ze dus niet gewoon. Daar worden ze zelfs een beetje bitter van. De ideale bewaarplaats is de kelder bij ongeveer 10°C. 

Hoelang blijft een courgette goed?

  • Courgette in de koelkast bewaren is geen goed idee.
  • De kelder is een betere bewaarplaats. Daar blijft courgette een week goed.
  • In de diepvries blijft courgette tot 12 maanden goed.

Courgette invriezen, kan dat?

Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.

Het invriezen van courgettes doe je best in twee fases. Schik ze naast elkaar op een schotel en vries de schijfjes zo in. Het voordeel van deze methode is dat de courgetteschijfjes niet vastvriezen aan elkaar.

Om plaats te besparen doe je de diepgevroren schijfjes nadien in een diepvrieszak of -doos. Wanneer je zin hebt in courgette haal je het aantal schijfjes dat je nodig hebt uit de zak. De rest kan probleemloos terug de diepvries in.  

Gerecht met courgette invriezen

Gerechten met courgette heb je in grote hoeveelheden. Veel ervan kan je makkelijk invriezen. Daarmee vang je twee vliegen in één klap. Niet alleen kan je die lekkere courgettes langer bewaren, je hebt ook kant-en-klare gerechten die je maar uit de diepvries hebt te nemen wanneer je er zin in hebt.

Courgettesoep bijvoorbeeld, een gratin of een eenvoudige maar overheerlijke courgettepuree.  

Courgettes inmaken is dat een goed idee?

Courgettes inmaken is nog een andere manier om ze lang te bewaren.

  • Snijd de courgettes in grote stukken. Leg de stukken op een schotel, bestrooi ze met zout en laat ze een hele nacht in de koelkast uitlekken.
  • De volgende dag doe je de stukken in een zeef zodat al het vocht kan weglopen. Verdeel de stukken vervolgens over enkele bokalen.
  • Breng 2 glazen azijn met een half glas water en 2 eetlepels suiker aan de kook. Giet het mengsel over de courgettes in de bokalen, zodat ze onder staan.
  • Laat afkoelen, sluit de bokalen en klaar.

Verzot op courgette? Duik dan snel in ons aanbod aan recepten met courgette.

Share the love

Wist je hoe je courgette moet bewaren? Of ken je nog andere recepten met courgette die je met ons wil delen? Laat het ons zeker weten via InstagramFacebook of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!