Ovenschotel met griet en aardpeer

Aardpeer klaarmaken wordt een makkie met onze tips

Leg jij aardperen niet in je winkelmandje omdat je niet weet wat je ermee moet doen? Met onze tips is aardpeer klaarmaken een fluitje van een cent! Volg onze tips en tricks en kook met aardpeer als een echte chef. Als afsluiter schotelen we jou een reeks heerlijke recepten met aardpeer voor.

Aardpeersoep met kruidenolie en chips

Een aardpeer, wat is dat?

Aardperen zijn knolletjes die verrassend genoeg familie zijn van de zonnebloem. Deze groente, die ook wel topinamboer wordt genoemd, heeft een lichtbruine tot lichtpaarse kleur. Aardperen hebben een vrij zoete smaak, die op die van artisjokken lijkt.

Let erop dat de knollen nog hard zijn als je aardperen in de winkel koopt. Aardperen bewaren doe je best op een koele, droge plaats (mag in de koelkast).

Tip: koken met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle verkooppunten bij jou in de buurt.

Leer aardpeer klaarmaken als een echte chef

De aardpeer is een veelzijdige groente. Je kan hem op verschillende manieren klaarmaken. Je kan aardpeer koken, in de oven klaarmaken, bakken, stoven, of er een heerlijke aardpeersoep van maken. Je kan aardpeer zelfs rauw eten in een salade.

Aardperen klaarmaken op verschillende manieren:

  • Koken: de kooktijd van aardperen is sterk afhankelijk van de grootte van de knollen. Voor kleine knollen is 5 min voldoende. Voor grotere exemplaren reken je best op 10 minuten. Prik af en toe in de knollen om de garing te testen. Aardperen eet je best beetgaar dus let op dat je ze niet te lang kookt.
  • Stoven: voor gestoofde aardperen gebruik je best een platte, brede pan. Voeg een bodempje water of groentebouillon toe. Laat hierin de aardperen op laag vuur en in zo’n 15-20 minuten gaar worden.  
  • In de oven: snij de aardperen in stukken, bestrooi met een snuifje zout en doe ze in een ovenschool. Rooster de aardperen gedurende 30-45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Schep halverwege om.
  • Bakken: zet een pan met een klontje boter in op het vuur. Snij de aardperen in middelgrote stukken en voeg toe aan de pan. Bak de groente gedurende ca. 15 minuten. Let ook hier weer op dat je ze niet te lang bakt, anders worden de aardperen papperig.
  • Rauw: snij de aardperen in dunne schijfjes zoals je met radijsjes ook zou doen. Combineer de aardpeer met andere groenten zoals wortel in een koude of warme salade die je afwerkt met een zelfgemaakt honing-mosterdsausje.

Recepten met aardpeer waar je niet genoeg van krijgt

Heb je zin gekregen om een lekker gerecht met aardpeer op tafel te toveren? Of je nu kiest voor een aardpeersoep, een crème of een ovenschotel, met onderstaande recepten schiet je ongetwijfeld in de roos.

Ga zelf aan de slag en deel jouw creaties met ons

Hoe eet jij aardperen het liefst: gestoofd, in de oven of in een salade? Ken jij nog meer recepten met aardpeer? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.