Groot wit bord met ravioli in het midden geschept. Hierop liggen schorseneren met een gladde witte saus afgewerkt met geflambeerde boschampignons.

Schorseneren klaarmaken wordt een eitje met deze tips

Keukenmeidenverdriet, zo worden schorseneren ook wel genoemd. Deze ondankbare naam dankt de schorseneer aan het witte kleverige sap dat vrijkomt bij het schoonmaken en vervelende vlekken maakt. Jammer, want de nootachtige smaak is niet te versmaden. Maar met deze tips en een paar keukenhandschoenen is schorseneren klaarmaken eigenlijk een fluitje van een cent!

Schorseneren schoonmaken, hoe doe je dat?

  • Doe keukenhandschoenen aan.
  • Spoel de schorseneren grondig.
  • Schil de schorseneren met een dunschiller van de onderkant naar de top en snijd het voetje en de top eraf.
  • Borstel ze nog even schoon onder stromend water en leg ze onmiddellijk in water met wat azijn of melk.
  • Laat ze 10 tot 15 minuten koken tot ze gaar zijn.

Zo blijven je schorseneren wit

Om je schorseneren maagdelijk wit te houden, kook je ze in een blanc. Een blanc maak je door 25 g bloem te mengen met wat water tot je een papje krijgt. Leng aan met water tot je ongeveer 1 liter hebt en giet er dan het sap van ½ citroen of 2 eetlepels witte azijn bij. Je kan de schorseneren ook koken in melk. De melk kan je daarna gebruiken om een bechamelsaus mee te maken. Zo gaat er niets verloren! Let wel goed op dat je de melk niet laten overkoken.

Zoveel meer dan schorseneren met witte saus

Schorseneren met witte saus zijn altijd een hit aan tafel, maar de smaak van schorseneren leent zich tot veel meer verrassende combinaties. Leg de schorseneren bijvoorbeeld even op de grill, verwerk ze in een gratin of combineer ze met een seizoensvisje. Ontdek meer verrassende recepten met schorseneren in 6x schorseneren, 6x anders.

Heb jij geen problemen met het schoonmaken van schorseneren? Ken jij nog andere recepten met schorseneren? Deel het met ons op InstagramFacebook of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!