Broodje met benedict-eitje met gekookte ham

5 vragen over vlees als broodbeleg in een gezonde voeding

Voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, groenten en fruit vormen de basis van een gezonde broodjeslunch. Die plantaardige basis kan verder worden aangevuld met een sneetje vlees of kaas, vis of een eitje. Een sneetje vlees als broodbeleg ter afwisseling kan dus prima. Een gezonde broodjeslunch is immers ook een kwestie van variatie. Vijf vragen en antwoorden over vlees als broodbeleg in een gezonde voeding.

Wat is eigenlijk gezond broodbeleg?

Gezond broodbeleg is vooral een kwestie van variatie. Je kan variëren met verschillende soorten beleg. Vers fruit, bijvoorbeeld frambozen geprakt tot moes, schijfjes appel of peer of plakjes aardbei, krijgen de voorkeur als zoet beleg. Voorbeelden van hartig beleg zijn (magere) kaas, (mager) vlees, ei, vis of vegetarisch broodbeleg zoals hummus, notenpasta of groentespreads. Verse groenten geven hartig beleg een extra beet. Afhankelijk van de soort kan elk type hartig beleg ook veel vet, verzadigde vetten en zout bevatten. Vegetarisch beleg is vaak ook een minder goede bron van zink, ijzer en vitamine B12. Check het etiket.

Welk vleesbeleg kies ik best?

Wie gezonder wil eten, kan rekening houden met de volgende tips:

  • Verkies vers vlees boven vleeswaren. Bijvoorbeeld, een kippenfilet die je thuis bakt en in sneetjes snijdt krijgt de voorkeur boven kippenham die je in de winkel koopt;
  • Verkies gevogelte boven rood vlees. Bijvoorbeeld, kalkoenham krijgt de voorkeur boven gekookte ham;
  • Verkies magere vleessoorten boven vette vleessoorten. Bijvoorbeeld gekookte ham krijgt de voorkeur boven salami.

Binnen de categorie van vleeswaren krijgen vleeswaren met weinig (verzadigd) vet en zout de voorkeur. Lees hier meer over vlees, vleeswaren en gezondheid.

Club sandwich

Bevat vleesbeleg veel vet?

Elke vleessoort (gevogelte, varken, rund, schaap) levert stukken die mager zijn of meer vet bevatten. De hoeveelheid vet in vleesbeleg kan daarom ook sterk variëren. Sommige soorten vleesbeleg zijn heel mager en bevatten minder dan 3 vet per 100 g. Denk bijvoorbeeld aan zelf gebakken kipfilet of rosbief of gekookte ham. Het vetgehalte in bereide vleeswaren zoals worsten en patés ligt meestal hoger en kan oplopen tot 25 g vet per 100 g en meer. Check het etiket.

Wie kiest voor mager vlees, kiest dus ook voor weinig vet. Naarmate vlees minder vet bevat, bevat het ook minder calorieën en minder verzadigd vet.  

Wat is een gezonde portie vleesbeleg?

Een gezonde portie vleesbeleg betekent kiezen voor kwaliteit van bij ons, met smaak en vakmanschap bereid, boven kwantiteit. Ruil dubbel beleg in voor enkel beleg en vul verder aan met groenten.

Hoe vaak vlees als beleg in een gezonde voeding?

Kies maar 1 keer vlees per dag. Neem je bij de warme maaltijd een stukje vlees, kies dan een gezonde plantaardige belegsoort of bijvoorbeeld een sneetje kaas op je brood. Stond er ’s middags een vegetarische maaltijd op het menu, dan kan een gezonde en bewuste portie vlees prima als beleg bij een gezonde broodmaaltijd. Wissel een portie vleeswaren regelmatig af met vis, eieren, kaas, fruit of spreads op basis van peulvruchten, groenten of noten.

Meer lezen: Hoeveel vlees per dag?

Kies ook voor je broodbeleg voor seizoensproducten van eigen bodem. Onze recepten helpen je op weg.

Tip: aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van automaten, hoevewinkels tot buurderijen: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Wat is jouw favoriete broodbeleg? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram en post een leuke foto of video met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.