Zalm met puree, schorseneren en hollandaise met pickles

Programma Dagelijkse kost
Partner
Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

60

Schorseneren worden ook wel eens ‘de asperges van de arme man’ genoemd. Maar ze smaken heel anders en zijn superlekker. Je maakt ze altijd klaar in een blanc om ze mooi wit te houden. Ik serveer ze met zalm, een hollandaisesaus en puree met veel peterselie.

Ingrediënten

Voor de schorseneren:

Voor de aardappelpuree:

Voor de Hollandaise:

  • 3 eierdooiers
  • 2 dopjes witte wijn
  • 200 g boter
  • 1/6 citroen
  • 2 eetlepels pickles
  • cayennepeper
  • peper
  • zout

Voor de zalm:

  • 600 g zalmfilet
  • boter
  • peper
  • zout

Recept

Voor de schorseneren:

Doe water in een kookpot met het sap van de citroen, bloem en een snuif zout. Zet de blanc nog niet op het vuur.

Was en schil de schorseneren heel grondig. Bekijk zeker onze video voor extra hulp met duidelijke instructies.

Leg de schorseneren in de blanc en breng aan de kook. Zet een deksel op de kookpot en laat ze garen.

Giet af en spoel onder koud water zodat de restjes van de blanc verdwijnen.

Voor de aardappelpuree:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.

Voor de Hollandaise:

Gebruik als ‘dopje’ een halve eierschaal.

Klop de eieren schuimig met de witte wijn (of water). Zet de pan op het vuur en blijf verder kloppen met een garde in de vorm van een 8 tot het mengsel goed schuimt.

Snijd de boter in kleine blokjes en smelt ze één voor één in de saus op een heel laag vuur. Zorg ervoor dat de saus niet kookt, want dan schift de saus.

TIP: Normaal gezien moet je de boter klaren. Je laat dan de onzuiverheden in de boter naar beneden zakken en doet ze dan pas in de saus. Maar het lukt ook perfect zonder klaren.

Breng de Hollandaise op smaak met een snuifje zout, cayennepeper, enkele druppels citroensap, peper en pickles.

Afwerken en serveren:

Giet de aardappelen af en plet ze met de eierdooiers, een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met nootmuskaat en wat zout.

Snipper de peterselie en meng hem door de puree.

Verwarm de schorseneren op het vuur in een klein beetje water met wat peper.

Serveer de zalm met de peterseliepuree, de schorseneren en de hollandaisesaus met pickles.

Voor de zalm:

Verdeel de vis in porties en kruid met peper en zout.

Smelt een klontje boter in een pan. Bak de vis eerst op de velkant.

Draai de zalm om als hij bijna gaar is.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.