Varkenshaasjes met spek, Ratte du Touquet en witloofsalade

4
(20) 60

Dit is een heerlijk gerecht voor de eerste lentedagen. Steek de barbecue maar aan voor dit in spek gerolde varkenshaasje ingestreken met een zoete marinade waardoor het vlees een krokant laklaagje krijgt. Geef er ratte-aardappelen en een eenvoudige witloofsalade bij.

Voor het varkenshaasje:

  • 800 g varkenshaasje
  • 10 plakjes spek
  • 4 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 koffielepel mosterd
  • enkele takjes tijm
  • cayennepeper
  • peper
  • zout

Voor de aardappelen:

  • 800 g ratte-aardappelen
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 tak rozemarijn
  • grof zout
  • peper

Voor de witloofsalade met dressing:

  • 2 stronken witloof
  • 2 stronken roodloof
  • 1 lente-ui
  • 1/3 bussel bieslook
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 koffielepel mosterd
  • een scheutje dragonazijn
  • peper
  • zout
Je kunt de ahornsiroop eventueel vervangen door honing.

Varkenshaasje:

Verwarm de barbecue.

Kruid het varkenshaasje aan alle kanten met peper en zout.
Leg de plakjes spek op een ovenschaal zodat ze elkaar in de lengte wat overlappen.
Leg het varkenshaasje op het spek. Draai het spek rond het haasje. Leg het met de naad naar beneden.
Meng de ahornsiroop met olie, mosterd, cayennepeper en zout. Snijd de tijm fijn en meng hem door de marinade.

Strijk het vlees in met marinade met behulp van een keukenpenseel.
Grill het vlees 20 minuten op de barbecue. Doe het deksel van de barbecue dicht. Draai het vlees om de 5 minuten om en bestrijk telkens met wat extra marinade.

Aardappelen:

Kook de aardappelen zonder ze te schillen gaar in gezouten water.
Giet de aardappelen af. Snijd ze in grote stukken en meng met wat olijfolie. Kruid met grof zout en peper.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Doe de lookpulp bij de aardappelen. Rits de blaadjes van de rozemarijn en snijd ze wat fijner.
Meng alles goed door elkaar.

Witloofsalade met dressing:

Meng de mayonaise met de yoghurt, de mosterd en een scheutje dragonazijn.

Verwijder de harde kern uit het witloof en het roodlof. Snijd het witloof en het roodloof grof. Meng er de dressing door.
Snipper de lente-ui en meng hem door de salade. Kruid met peper en zout.
Snijd de bieslook grof en meng hem door de salade.

Afwerken en serveren:

Grill de aardappelen ook op de barbecue. Draai het vlees nog een laatste keer om en bestrijk met marinade.
Snijd het varkenshaasje in plakken. Het vlees moet gaar zijn, maar mag nog wel rosé zijn.
Serveer het vlees met de gegrilde aardappelen en de salade.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.