Het geheim van een makkelijke marinade

Het geheim van een makkelijke marinade

Marineren is een manier om je vlees of vis extra smaak te geven. Je legt je stukje vlees, kip, konijn of vis in een kruidige vloeistof zodat het het aroma zou overnemen. De marinade geeft je stukje niet enkel meer smaak, maar zal het ook heerlijk mals maken. 

De 3 basisingrediënten van een simpele marinade

Marineren, marineren… wie zijn best doet zal het leren. Houd deze 3 basisingrediënten en verhoudingen in je achterhoofd en je marinade kan niet mislukken. 

  • 1 deel zuur ingrediënt
    Het zuur zal het vlees mals maken zodat het de smaakmakers optimaal kan opnemen. Mogelijke zure ingrediënten zijn azijn, wijn, sherry, citroensap, yoghurt en zelfs karnemelk.
  • 1 deel vet ingrediënt
    Het vette ingrediënt voorkomt dat je vlees uitdroogt. Denk aan olijfolie, notenolie, sesamolie, zonnebloemolie…
  • 1 of 2 delen smaakmakers
    De smaakmakers zorgen er voor dat je van gewoontjes naar WAUW gaat. Denk aan gedroogde of verse kruiden, ajuin, look, mosterd, sojasaus, suiker, honing, gember en zout. Wie het graag wat pittiger heeft, kan wat gedroogde of verse chilipepers toevoegen aan de marinade. 

Hoelang moet je vlees marineren?

De vuistregel is: hoe dunner een stukje vlees is, hoe minder lang je het moet laten marineren. Ook als je marinade sterk smakende ingrediënten bevat, kunnen deze te dominant worden. Zuurhoudende ingrediënten kunnen je vlees of vis te papperig of net te droog maken, als je ze te lang laat marineren. Houd deze richttijden in je achterhoofd en alles komt goed. 

  • 15 – 30 minuten: kleinere etenswaren zoals zeevruchten en visfilets
  • 1 – 3 uur: dun gesneden vlees (zonder bot) zoals kipfilet, biefstuk of varkensfilet
  • 2 – 6 uur: grote stukken vlees met of zonder bot zoals hele kip, rosbief, lamsbout… 

Rundvlees marineren

Van een flink stuk rosbief tot heerlijke spiesjes met rundvlees: een lekkere marinade maakt je rundvlees heerlijk zacht. Met deze recepten wordt rundvlees marineren keisimpel. 

Vis marineren

Verbaas je tafelgenoten eens met gemarineerde vis op de BBQ! Kies voor stevige vissoorten. Denk maar aan zeeduivel, zalm, zeewolf, makreel, rode poon, hondshaai… Je kan ze meteen op de grill roosteren en ze vallen niet zo snel uit elkaar. Met stevige vis kan je ook makkelijk visbrochettes maken. Langoustines en andere schelp- of schaaldieren kunnen ook zo op de barbecue. Een speciaal geval van vis marineren is ceviche. Ceviche is een voorgerecht waarbij rauwe stukjes vis gewenteld worden in een zure marinade. Door de zuren ‘gaart’ de vis. Tip: de beste ceviche krijg je met superverse vis. 

Probeerde jij een van onze marinades? Of heb je nog tips of recepten die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.