Paasbrood met ei

5 weetjes over eieren die zelfs de paashaas niet kent

Staat er bij jou met Pasen ook een uitgebreid ontbijt of een brunch op de planning? Raap hier alvast ideetjes! Verras je tafelgenoten dit jaar met een van onze originele eigerechten en je kennis over eieren. We zetten voor jou 5 k-ei-leuke weetjes op een rij. Handig voor in de keuken en daarbuiten.

5 boeiende feitjes over eitjes

Welke voedingstoffen bevat een ei? Eet je beter alleen het wit van ei? Hoe bewaar je eitjes? Waarop moet je letten als je eieren kookt? En, hoeveel tijd heeft een kip nodig om een ei te leggen? Je vindt hier het antwoord.

Paasbrunch

Een ei is een goede bron van vitamine D

Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12. Wist je dat een ei een van de weinige voedingsmiddelen is die van nature een goede bron is van vitamine D, een nutriënt waarvan de opname in veel Westerse landen te laag is? Een kippenei (60 g - gewichtsklasse M), en met name de dooier, levert gemiddeld bijna een vijfde van de benodigde hoeveelheid vitamine D per dag.

Haal meer uit een ei dan enkel het eiwit

Het wit van ei is vrij van vetten en cholesterol. In de eidooier zitten de meeste eiwitten, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Wie enkel het wit van ei neemt, mist deze belangrijke voedingsstoffen. En ja, met de eidooier krijg je ook wat cholesterol binnen maar cholesterol uit eieren is minder van invloed op ons cholesterolgehalte dan vroeger werd gedacht. Overdrijf er ook niet mee. Hou je aan zo’n 6 eieren per week.

Paasbrood met ei

Eieren nemen makkelijk geurtjes op

De poriën in de eierschaal zorgen ervoor dat eieren makkelijk geurtjes opnemen. Dit betekent helaas dat ze de geur overnemen van hun sterk geurende buren in de koelkast. Hou ze daarom op afstand van producten zoals uien, vis, prei, kaas... In onze tips ontdek je hoe je eieren het best bewaart.

Spoel eieren met koud water na het koken

Of je nu een zacht- of hardgekookt ei verkiest: 1 ding blijft hetzelfde. Als de gewenste kooktijd verstreken is, giet je het kookwater af en spoel je de eitjes met koud water. Zo zorg je ervoor dat het kookproces stopt.

Eitjes leggen is een dagtaak

Het inwendige eifabriekje van een leghen staat nooit stil. Gemiddeld levert ze elke 24 uur een afgewerkt ei af. De aanmaak van de schaal is de meest tijdrovende fase. Dank je, kipjes!

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Wat zijn jouw favoriete recepten met eieren?

Heb jij nog tips? Of ken je nog lekkere brunchrecepten met ei? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!